Ramazanda su tüketimi nasıl olmalı, bu konuda nelere dikkat edilmeli? Su, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli doğal kaynaklardan biri. Ramazan ayının başlamasıyla özellikle oruçlu kişiler için iftardan sahura kadar geçen sürede sağlıklı, güvenli ve kaliteli su tüketimi büyük önem taşıyor.
Bahar mevsimiyle birlikte karşıladığımız Ramazan ayı boyunca vücudun sıvı ihtiyacının yeterli miktarda karşılanması hem bağışıklık sistemini koruyor hem de metabolizmayı hızlandırıyor. Dr. Diyetisyen Yeter Çelik, su ihtiyacının karşılanması için güvenilir, hijyenik, kaliteli ve dengeli içeriğe sahip suların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ramazanda su tüketimi nasıl olmalı?
Normal şartlarda bir insan sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için günde 2,5-3 litre suya ihtiyaç duyuyor. Ancak bu ihtiyacın genellikle su yerine farklı içeceklerle karşılandığı zannediliyor. Oysa su, sayısız faydasının yanı sıra bağışıklık sisteminin çalışmasını, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor. Baharla birlikte karşıladığımız Ramazan ayında kaliteli su ihtiyacı daha da öne çıkıyor.
Günlük yeterli miktarda su tüketimi, yaşamın her döneminde ve her mevsimde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor. Bazı bireylerin tedavi amaçlı kullandığı düzenli ilaçların da oruç sürecinde ağız kuruluğu ve susuzluğa neden olabileceğini de atlamamak gerekiyor. Uzmanlar özellikle bu bireylerin su tüketimine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda su, oruç tutulan dönemde iftarla sahur arasında yeterli miktarda tüketilirse beyin fonksiyonlarının da mükemmel çalışmasını sağlıyor.
“Vücudun birçok işlevi su ile sağlanır”
Suyun sağlık açısından faydasına vurgu yapan Dr. Diyetisyen Yeter Çelik, “Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, yiyeceklerin sindirimine, vücut ısısının kontrolüne, metabolizmadaki atıkların uzaklaştırılmasına, bağırsak florasının düzenlenmesine, enerji seviyesinin ve başta beyin olmak üzere vücut fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olan doğal ve kaliteli su, vazgeçilmez bir öneme sahip” şeklinde konuştu. Çelik, şunları söyledi: “Güçlü bağışıklık sisteminin temel taşı olan suyun yeterli miktarda tüketilmesi, su ihtiyacının arttığı bahar aylarında ve Ramazan’da hastalıklardan korunmak için en önemli etkenlerden biridir. Yeterli sıvı alımı; zihinsel faaliyetlerin, bağışıklığın, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının güçlendirilmesini ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlar”
“Kaliteli ve güvenilir suyu tercih edin”
Tüketicilerin sağlıklı, kaliteli, güvenilir ve gerekli tüm denetimlerden geçen doğal kaynaklardan elde edilen kaliteli ve güvenli suları tercih etmesinin önemine değinen Dr. Diyetisyen Yeter Çelik, “İyi kalite su, yaşamsal faaliyetlerde önemli işlevlere sahip başta kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi önemli besin ögelerini içermektedir. Bu besin ögelerinin günlük alımının desteklenmesi ve toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlamak için günlük su gereksiniminin içeriğindeki doğal mineral yapısı korunmuş kaliteli ve güvenilir su kaynaklarından karşılanması gerekmektedir” dedi.
Özellikle oruç tutanların uzun süre susuz kaldığı Ramazan ayında bağışıklığın güçlendirilmesi için kaliteli su kaynaklarına yönelmek gerektiğini belirten Çelik, “Güçlü bağışıklık için yeterli, dengeli ve sürdürülebilir bir beslenme ve yeterli su tüketimi sağlanmalıdır” diye konuştu.
Ramazanda cildinizi hurma maskesiyle parlatın
Ramazanda uzun saatler susuz kalmak cildi de etkiliyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi hurmayla yapılan maske ise kolay yoldan parlak ve canlı bir cilde sahip olmayı sağlıyor.
Ramazanda susuz kalan ciltlerin parlaklığını yitirdiğini belirten Güzellik Koçu Meltem Demir, “Parlak bir cilt için evde çeşitli uygulamalar yapılabilir. Hem de pahalı cilt bakımlarına gerek kalmadan Ramazan’da her evde bulunan hurmayla parlak bir cilde sahip olunabilir” dedi.
Macun haline getirin
Hurmayla yapılabilecek maskenin tarifini veren Demir, “3 Adet hurmanın çekirdeklerini çıkarın ve iyice yıkayın. Yarım su bardağı sütü 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Ateşi kapatın ve süte hurma ekleyin. Yarım saat demlenmesine izin verin. Süt ile hurmayı iyice birbirine karıştırın ve macun haline getirin. Karışıma bir çorba kaşığı irmik ekleyip çırpın. Karışıma bir yemek kaşığı bal ve birkaç damla çuha çiçeği yağı ekleyin” diye konuştu.
Haftada bir kez
Hafif bir temizleyici ile yüzün temizlendikten sonra maskenin uygulanması gerektiğini aktaran Demir, “30 dakika yüzünüzün her tarafına uygulayın ve bekleyin. Sonrasında ise yüzünüze biraz su püskürtün. Maske gevşemeye başladığında dairesel hareketlerle ovalayın ve sade su ile durulayın. Cilt tonunuzda gözle görülür bir fark görmek için haftada bir kez parlak bir cilt için hurma kullanın” ifadelerini kullandı.
Elma ile gelen aydınlık
Hurmanın yanı sıra elmanın cildi aydınlattığını kaydeden Demir, Elmalar doğal olarak güçlü bir malik asit kaynağıdır. Bu sebeple elmaları cilt bakım maskelerinde kullanmak oldukça faydalıdır. Elma, donuk bir cildi aydınlatmaya yardımcı olur ve cildi tahrişe ve akne oluşumuna katkıda bulunan ölü cilt hücresi birikiminden arındırır” dedi.
Demir, elma sosu maskesi için gerekli malzemeleri ise “2 yemek kaşığı organik, koruyucusuz elma püresi, 1 yemek kaşığı öğütülmüş organik yulaf, 1 çay kaşığı ham organik bal, 2 çay kaşığı limon suyu” olarak sıraladı.
Hassas cildi olanların isteğe bağlı olarak limon suyunu kullanmaması tavsiyesinde bulunan Demir, şunları söyledi: “Tüm malzemeleri bir kapta birleştirin ve yüzünüze ve boynunuza uygulayın. 10 dakika bekletin. Maskeyi yıkarken, cildi dairesel hareketlerle nazikçe ovmaktan çekinmeyin. Havlu kurulayın ve nemlendirici ile takip edin.”
Kaynaklar:
Güzellik Koçu Meltem Demir
“Ramazanda su tüketimi nasıl olmalı?” başlıklı yazımızın yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: