Ramazanda su tüketimi konusu, oruç tutanların sıklıkla merak ettiği konular arasında yer alıyor. Ramazan ayı dışında da su içmek insan için hayati önem taşıyor.
Su tüketimi tek başına olduğu gibi süt, çay, meyve suyu gibi alkol dışındaki tüm içecekler ve besinlerden de sağlanıyor. Yine de bu içeceklerin hiçbiri suyun yerine geçmiyor. Vücut susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çıkmıyor. Dolayısıyla susamadan önce su içmek çok önemlidir. Çocuklar ve yaşlılar susama hissini yetişkinlere göre daha az hissettikleri için, su içmelerinin hatırlatılması öneriliyor.
Ramazanda su tüketimi çok önemli
Elbette Ramazan ayında su içilmesi konusu ayrı bir önem taşıyor. Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Ramazan ayında oruç nedeniyle gün içinde su içememenin, baş ağrısı, baş dönmesi veya halsizlik gibi sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çekerek, “İnsanın vücut ağırlığının büyük bir çoğunluğunu oluşturan ve yaşam için vazgeçilmez bir beslenme ögesi olan suyun; idrar yapma, dışkılama, terleme gibi yollar ile atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının korunması, eklem kayganlığının sağlanması ve cildin kurumasının önlenmesi gibi birçok işleve sahip” dedi.
Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Hafif etkili susuzluk durumlarında bile kişide halsizlik, yorgunluk ve böbrek sorunları belirtileri görülebiliyor. Dolasıyla Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek için iftardan sahura kadar en az 2 litre su içilmeli” açıklamasında bulundu.
Aşırı çay ve kahve tüketmeyin
Susuzlukla baş edebilmek, hatta çok fazla susamamak için oruçluyken enerjiyi tasarruflu harcamanın önemli olduğunu hatırlatan Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ramazan’da oruç nedeniyle gün içerisinde tüketilemeyen sıvı, iftar ile sahur arasında kalan süreçte mutlaka yerine koyulmalı. İftardan sonra vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılamak biraz güç olsa da ortalama 2 litre sıvı tüketmeye özen gösterilmeli. Aşırı miktarlarda çay-kahve tüketmekten de uzak durulmalı. Bu içecekler suyun yerini tutmadıkları gibi vücudun su kaybetmesine de yol açıyor” dedi.
Oruç tutarken ağır egzersizlerden kaçınılmalı
Yapılacak egzersizler sırasında da sıvı kaybı gerçekleşeceğini hatırlatan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Ramazan ayında hafif yürüyüşler, yoga, meditasyon gibi egzersizler yapılabilir ancak vücudu gereksiz yere yormamak, ağır egzersiz yapmamak; terlemeye, yani vücudun ekstradan sıvı kaybetmesine yol açabilecek davranışlarda bulunmamak sağlık açısından önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Yeterli su aldığınızı nasıl anlarsınız?
Uzmanlar yeterli sıvı alıp almadığınızı öğrenmenin en kolay yollarından birinin, idrar rengine bakmak olduğunu söylüyor. Yeterince su içilmesi halinde, idrar berrak ya da açık-soluk sarı rengi olur. Şayet renk koyu sarıysa, bu yeterli miktarda su içilmediğinin göstergesi kabul ediliyor. Vücut su kaybetmişse, yorgun ve halsiz hissedilebilir, baş ağrısı çekilebilir ve ya da daha az idrara çıkılabilir. Ağız kuruluğu da yaşanabilir. Bu belirtilerden en az iki tanesi hissediliyorsa mutlaka su içilmesi gerektiği söyleniyor. Kahve, çay ve kola gibi içeceklerse, idrar söktürücü maddeler içerdiğinden, vücuttan atılan su miktarının artmasına neden oluyor. Suyun yerini başka hiçbir içecek tutmayacağından, susuzluk hissedildiğinde su içilmesi öneriliyor.
Sağlıklı kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere, yaptığı fiziksel aktiviteye göre de şu şekilde değişiyor:
- Yetişkinler için 2-3 LT.
- 4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 LT
- 9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 LT
- 14-18 yaş gençler için 2-2,5 LT
Kaynaklar:
Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: