Regl öncesi şişkinlik genellikle adetten bir hafta ya da 10 gün önce yaşanabilir. Bu durum öfkeye ve gerginliğe yol açar çoğunlukla.
Adet gecikmesi ve karın şişliği neden olur?
Adet öncesi şişkinlikteki sebep çoğunlukla değişen hormonlar ve bilinçsiz beslenme aşamalarıdır. Ancak yapacağınız bazı değişiklikler bu rahatsızlığı azaltabilir. Hatta beslenmeye dikkat edilip düzenli su tüketilerek mevcut semptomlardan hafif atlatabilme im kanınız olabilir. Adet gecikmesinin ise erken menopozdan hamileliğe, aşırı stresten hormon bozukluklarına, yeme düzensizliğinden miyom ve kist oluşumuna kadar birçok nedeni olabilir. Bunu kesin olarak öğrenebilmek için uzman bir hekime başvurulması ve gerekli testlerin yaptırılması şarttır.
Regl öncesi şişkinlik nasıl önlenir?
Kadınların regl ve doğurganlık dönemlerini takip eden ve hem sağlık hem de duygusal yönlerden her an yanlarında olan kadın asistani Pepapp; regl dönemi öncesinde yaşanan semptomları araştırarak, rahatsızlık veren şişkinliğin önüne geçme konusunda 7 ipucundan bahsetti.
1. Tuz tüketiminden kaçının
Regl dönemine yaklaşmadan bir hafta önce tuz tüketimini azaltmalı, hatta mümkünse kesmelisiniz. Keza tuzun vücutta su tutma kapasitesi var. Yani bu süreçte bol tuzlu gıdalardan uzak durmak daha sağlıklı olacaktır.
2. Beslenmenizi dikkatli gerçekleştirin
“Adet şişkinliği nasıl geçer?” sorusuna verilecek yanıtlardan çoğu doğrudan gıda tüketimiyle ilintili. Vücudumuzun belli besinleri sindirme evreleri zordur. Bu da gaz sıkıntısını ortaya çıkartır. Regl dönemleri öncesinde gaz yapacak yiyecek ve içecekleri tüketmemek çok daha iyi bir tercih olacak. Lahana, brokoli ve nohut gibi yiyeceklerden uzak durulmalı. Adet şişkinliğine iyi gelen bitkilerin (papatya, zencefil, nane gibi) çayları içilebilir.
3. Bol su tüketimi önemli
Günlük olarak en az 2 ile 2.5 litre su içilirse eğer şişkinlik büyük ölçüde azalır. Su içmek ödem atılmasını da sağlar ve toksinlerin vücudumuz üzerinden temizlenmesine de yardımcı olur. Bu da o dönemlerde rahatlamış hissini ortaya koyacaktır.
4. Probiyotik tüketimine özen gösterilmeli
Metabolizmayı hızlandırmak da regl dönemi öncesi önemlidir. Bu doğrultuda lifli gıdaları azaltmalısınız. Bu gıdalar yerine probiyotikten zengin yoğurt, şişkinliği dindirecek meyve gibi seçeneklere yönelmelisiniz. Bu durum her anlamda olumlu ve mutlu edici sonuçlar oluşturabilir. Keza sayılan besinler metabolizmayı hızlandıracaktır.
5. Protein ağırlıklı beslenin
Ödem atmak istiyorsanız eğer protein önemlidir. Bu sebepten protein ağırlıklı bir beslenme dönemi gerçekleştirmeniz gerek. Bununla birlikte kötü karbonhidrat olarak tanımlanan beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi besinler de uzak durulması gerekilen besinler olmaktadır.
6. Şekerli ve gazlı içecekleri tüketmeyin
Gazlı ve şekerli içecekler her zaman sindirim sistemini yormaktadır. Vücudun fazla ödem oluşturmasına sebebiyet verirler. Böyle dönemlerde bu tarz içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine sürekli su tüketimi gerçekleştirmek çok daha sağlıklı sonuçlar oluşturur. Su tüketimi birçok uzman tarafından da sürekli olarak üzerine vurgu yapılan bir eylem olarak kabul edildiği için regl dönemi öncesinde gazlı ve şekerli içecekler yerinde günde en az 2 litre su tüketimi gerçekleştirdiğinizde çok daha sağlıklı bir yaşama adım atma şansınız da artış göstermiş olacaktır.
7. Az ama sık yiyin
Yemek porsiyonlarınızı küçültmelisiniz ve besin değerli yüksek bir kahvaltıyla güne başlamalısınız. Sık ama az ye kuralı bu dönemlerde çok önemlidir. Özellikle de regl öncesinde bu tarz bir düzeni tercih olarak kullanırsanız şayet ortaya daha sağlıklı bir dönem çıkmış olacaktır.
Bütün bu aşamalar ve önlemler sayesinde regl dönemi öncesindeki o 10 günlük süreci daha ılımlı bir biçimde gerçekleştirme şansı bulacaksınız. Hatta o dönemler sonrasında da vücudunuzun günlük düzenini buna endeksleme durumunuz olursa şayet, istikrarlı bir metabolizmaya da sahip olma şansı elde edebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki sağlıklı bir yaşam oluşturmak her zaman önemlidir. Bu regl dönemi öncesinde de sonrasında da belli bir dengeyi mecburi kılmalıdır.
Peki regl döneminde şişkinlik nasıl geçer derseniz, tüm bu tavsiyeler şişkinlikten azaden bir adet dönemi geçirmenizi de sağlar.
Kaynaklar:
TJOD | Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: