Saç ektirme, günümüzde çokça ilgi gösterilen konuların başında geliyor. Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, saç ekimi işlemiyle ilgili merak edilenleri anlattı. Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “Öncelikle saç bulunmayan bölgeye yerleştirilecek greftlerin nerden alınacağının belirlenmesi ile başlar. Bu bölge genelde ense kısmı olmakla beraber ensesinde yeterli düzeyde saç kökü olmayan kişiler için kol kısmından veya göğüs duvarı kısmından da greft alınabilir. Kişinin durumuna ve saç eksikliğine bağlı olarak işlem birkaç saat sürebilmektedir. Saç eksikliği ileri düzeyde ise işlem iki seansa da bölünebilir” dedi.
İşlemin lokal anestezi eşliğinde yapıldığını anlatan Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “İşlem bittikten sonra baş kısmı kapatılır ve kişiye ev istirahati verilir. Kısa bir süre sonra gündelik hayata dönüş yapılabilmektedir. Saç dikimi konusunda son zamanlarda etkili bir düzeyde talep bulunmaktadır” diye konuştu.
Kimler saç ektirmeli?
Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “Saç yetersizliğinden şikayetçi olan kişiler, estetik kaygısı olan kişiler, kendine daha çok saç yakıştıranlar kısaca saç isteyen herkes saç ektime işlemi yaptırabilir. Estetik bir görüntüye kavuşmak isteyen kişiler genellikle saç üzerinde oynamalar yaparlar. Eğer yeteri kadar saçınız olmadığını düşünüyorsanız sizde saç ektirme operasyonu yaptırabilirsiniz. Yanık veya kesik görülmüş deri yüzeylerinde de saç ekimi mümkündür” diye konuştu.
Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “Talihsiz bir olay yaşadıysanız ve bu saç kaybetmenize yol açtıysa siz de saç ektirme işlemi yaptırabilirsiniz. Saç ektirmek istediğiniz zaman karşınıza farklı alternatif seçenekler çıkacaktır. Burada isabetli bir şekilde saç ekimi merkezi tercih etmek beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir” dedi.
Donör alanı uygun kişilere saç ekimi yapılabilir
Dr. Burak Tuncer, “Saçı tamamen dökülen birine saç ekimi yapılamaz. Öncelikli olarak saç ekimine uygun olup olmadığına bakılıp değerlendirilmesi lazım. Birincisi donör alanının uygunluğu çok önemli. Çünkü donör alandaki kök miktarı bizim kapatabileceğimiz açıklığı belirliyor. Muayene sonucunda donör alanı uygunsa, bu sefer kan tetkikleri yapılıyor. Sonuçlar, operasyona uygun olduğunu gösterdiği durumda operasyona uygun kabul ediyor ve işlemleri başlatıyoruz.” dedi.
Kadınlarda saç ekimi nasıl yapılır?
Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, son zamanlarda yoğun bir şekilde ilgi gören kadınlarda saç ekiminin nasıl yapılacağına dair, “Kadınlarda saç ekimi hekimin ve hastanın ortak olarak belirlediği planlamaya göre yapılmaktadır. Hekimin verdiği bilgiler doğrultusunda ekim işleminin olumlu olumsuz yanları hasta tarafından değerlendirildikten sonra işleme başlanabilir. Saç ekim konusunda belirli yöntemler vardır. Bu yöntemler belirlendikten sonra kadınlarda saç ekimi işlemi gerçekleştirilmektedir. Kadınlar için alın daraltma işlemi de yapılabilmektedir” dedi.
Alnının büyük olmasından şikayetçi veya genetik sebeplerden ötürü alın kısmında yeterli saç bulunmayan kadınlar için alın daraltma işlemi yapılabileceğini söyleyen Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “Bazı kişiler yüz ve alın oranını sağlamak için bu işleme başvurabilmektedir. Bu işlem alın kısmındaki saçlarınıza ek olarak saç ekilmesi ve saç düzleminin artırılması ile yapılmaktadır. Saç çizgisinin birkaç santim öne çekilmesi ile alın daraltma yapılmaktadır. Özellikle saç ekimi yapan yerler konusunda hassas bir araştırma sürecinin içerisinde yer almak gerekmektedir” diye konuştu.
Alın çizgisi nasıl belirlenir?
Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, alın çizgisinin belirlenmesi süreci son derece hassas bir süreç olduğunu belirterek, “Peki, saç ekiminde alın çizgisi nasıl belirlenir? Alın genişliğini beğenmeyen kişiler için alın daraltma işlemi uygulanabilmektedir. Bu işlem estetik görüntü yakalamak isteyen kişilerce istenebilmektedir. Bu işlemde alın çizgisi doğru belirlenmelidir. Güzel bir görünüş için alın çizgisi bazı kriterlere göre seçilir. Bu kriterlerden biri altın orana bağlı çizgi belirlemektir” dedi.
“Altın oran daha güzel görünmeniz için parça uyumunu yakalayabilmek adına size yardımcı olan bir kavramdır” diyen Dr. Mesut Tomo, “Diğer bir kriter ise yüz oranınıza göre 3’te 1 orana göre alın çizgisi belirlemektir. Bu orantılı bir yüz için önemlidir. Matematiksel olarak yüzünüzün uygunlu daha hoş görünmenizi sağlayacaktır. Son ayrıntı ise yaşınızdır. Yaşınıza göre bir alın çizgisinin belirlenmesi doğallığınızı koruyacaktır. Özellikle saç ekimi uzmanı konusunda mutlaka ayrıntılı bir şekilde araştırma yapmak da şarttır!” diye konuştu.
Sonrasında masaj nasıl yapılır?
Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “Özellikle saç ekimi yapan yerler söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı seçenekler çıkar. Saç ekimi sonrasında saçlarınıza ve kafanıza nazik davranmalısınız. Hekimler genellikle saç dikim işleminden sonra ilk 3 gün istirahat etmenizi isterler. Hekiminiz tavsiyelerine uymalı ve dinlenmelisiniz. Başınızı darbe ve dış etkilerden şapkalar yardımı ile korumalısınız. Yıkama işlemi ilk 3 gün önerilmemektedir. Belirli süreyi geçtikten sonra hekiminizin önerdiği şekilde önerdiği şampuan kullanarak ve doğru şekilde masaj yaparak yıkama işlemini tamamlayabilirsiniz” diye konuştu.
Saç ekimi sonrası masajın kafa derinizin rahatlaması için önemli olduğunu da söyleyen Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo, “Masajı belirtilen şekilde uygulamalısınız. Kullanacağınız şampuan mutlaka hekimler tarafından önerilen veya reçete edilen şampuanlardan olmalıdır. Kabuk dökülme evresinde dikkatli olmak ve saçlara zarar vermemek adına doğru şampuan kullanmalısınız. Saç ekimi hastane ortamı gibi steril bir ortamda yapılmak durumundadır!” diye konuştu.
Kök hücre ile hızlı iyileşme ve verimli sonuç
Saç ekiminde en aktif kullandığımız iki yöntem var. Birincisi FUE (Follicular Unit Extraction) dediğimiz her bir folikülün teker teker çıkarılmasını sağlayan yöntemdir. Diğeri ise DHI (Direct HairImplantation) olan direkt olarak saç folikülünün implant edilme yöntemidir.
Bunun yanı sıra bu yöntemlere ekstra ekleyeceğimiz, konforunu ve etkisini arttırıcı bazı protokoller var. Bunlardan bir tanesi kök hücre. Kök hücre yöntemi, saç ekimi sonrası hem daha hızlı iyileşmeyi hem de daha verimli sonuç almayı sağlıyor. Konforu artıran en etkili yöntem ise sedasyon. Genel anestezi ile lokal anestezi arasında olan 10 dakikalık uyku süreci sırasında, ağrılı bütün işlemleri hallettiğimiz bir protokoldür. Sedasyonlu kök hücreli saç ekimi operasyonu, kişinin kalıcı ve en etkin sonucu almasını sağlıyor.
Saç ekimi sonrası normal hayata ne zaman dönülebilir?
Saç ekimi sonrası normal hayata dönüş süresi, sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. Erkekler tarafından tercih edilen estetik operasyonların başında gelen saç ekiminde son yıllarda kadınlardan da oldukça talep var. Koranavirüs hastalığını geçiren kişilerde saç dökülmesi probleminin sıklıkla yaşanması sonucunda saçını kaybeden bireylerden donör alanı uygun kişilere, saç ekimi yapılabiliyor. Dr. Burak Tuncer, saç ekiminin yılın her mevsiminde rahatlıkla yapılabildiğinin ve uzman kişilerin yaptığı operasyonların doğru sonuçlar vereceğinin altını çiziyor. Dr. Burak Tuncer, gelişen teknolojiyle birlikte saç ekimine dair merak edilenleri anlattı.
Saç ekimi operasyonu 6-8 saatte gerçekleşiyor
“Saç ekimi yaparken öncelikle yerleştireceğimiz yuvaları Safir FUE metodu dediğimiz, safir kalemlerle açıyoruz. Son zamanlarda gelişen safir teknolojisi, daha hızlı yara iyileşmesi ile birlikte daha sık ve yoğun operasyon imkanı sağlıyor. Saç kökleri, FUE robotu olarak adlandırdığımız özel bir otomatik biyopsi punch yöntemi ile çıkartılıyor.” diyen Dr. Burak Tuncer,
“Kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte saç ekimi ortalama 6-8 saat süren bir operasyon. İşlem tamamen ağrısız, sızısız, konforlu geçiyor. Operasyon içerisinde bir anestezi uzmanının olması, operasyonun ağrısız sızısız geçmesini sağlıyor.” diyerek sözlerine devam etti.
Saç ekiminden 3 gün sonra işe dönülebilir
Saç ekimi sonrası bir gün dinlenme oluyor, ikinci günde kontrol ve yıkama yapılıyor. Saç ekimi operasyonunu yaptıktan 3 gün sonra rahatlıkla kişi işine dönebiliyor. 10. günde ise tamamen kabuklar ve kızarıklık geçmiş oluyor. Kısa saçlı bir görüntü ortaya çıkıyor. Sonrasında kişi rahatlıkla sosyal hayatın içerisinde yer alabiliyor. Dışarıdan bakıldığında 10. günde kimse operasyon geçirdiğini anlamaz hale geliyor.
Saç ekimi sonrası saçların tamamı 1 yılda çıkıyor
Dr. Burak Tuncer, “Operasyondan yaklaşık 4 ay sonra ekilen saçların yüzde 10’u ile 20’si, 6 ay sonra yüzde 50 ve 60’ı, birinci yılın sonunda ise tamamı çıkmış oluyor.” dedi.
Saç ekimi işleminde doğru bilinen 7 yanlış
Saç ekimi işlemi, son yılların en fazla ilgi gören uygulamalarından biri olarak göz çarpıyor. Saç dökülmesi özellikle erkeklerde yaygın olarak görülen ancak kadınlarda da sıkça karşılaşılan önemli problemler arasında yer alıyor. Yaygın bir sorun olması sebebiyle saç dökülmesinin tek kalıcı çözümü olan saç ekimi uygulamaları günümüzde oldukça sık yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak toplumda saç ekimiyle ilgili ciddi bir bilgi kirliliği bulunuyor.
Dr. Mahmut Alan Kaya, saç ekiminde doğru bilinen yanlışlar ile ilgili bilgi verdi.
Yanlış: “Yaz aylarında saç ekimi işlemi yaptırılmaz”
Yaz aylarında bu işlemin yaptırılamayacağı, en yaygın olan yanlış bilgilerden biridir. Saç ekimi işlemi yılın 4 mevsimi yaptırılabilir. Sadece, operasyon sonrası belirli bir süre doktor tarafından belirtilecek hususlar konusunda dikkatli olunması gerekir. Örneğin saç nakli sonrası ilk bir ay denize- havuza girilmesi önerilmemektedir. Her insan bu konularda gerekli planlamalarını yaparak dilediği mevsimde saç ektirebilir.
Yanlış: “Sadece sakaldan veya göğüsten kök alınarak saç ekimi yapılabilir”
Saç ekimi işlemi, donör bölgesi denilen güvenli alandan saçların tek tek alınarak seyrelme olan yerlere nakledilmesi işlemidir. Kaynak olarak kullanılan alan, kulağın arka kısmından başlayarak enseye doğru giden alandır. Bu bölgeye güvenli bölge adı verilir. Herkeste bu bölgede her zaman saç vardır. Güvenli alandaki saçlar dökülmeye dirençli saçlardır.
Bazen donör bölgesindeki kökler yetmeyebilir ve bu durumda göğüs veya sakaldan da kökler alınabilmektedir. Örneğin hastanın 4500 kök ihtiyacı varken enseden 4000 kök alınabilmişse, kalan 500 kök eksiği sakaldan tamamlanabilmektedir. Ancak sadece sakaldan ya da göğüsten kök alınarak saç ekimi işlemi gerçekleştirilmesi doğru değildir. Bu bölgeler sadece destek amaçlı kullanılabilmektedir. Öncelik her zaman ense kısmıdır çünkü bu bölgedeki saç kökleri kalıcı ve tutma başarısı yüksek köklerdir.
Yanlış: “Safir yöntemi daha iyidir” ya da “DHI yöntemi daha iyidir”
Özellikle DHI ve safir teknikleri konusunda büyük manipülasyonlar bulunmaktadır. Sadece DHI ekim uygulaması yapan merkezler en iyi en yeni yöntemin DHI olduğunu ifade ederken, safir uygulaması yapan merkezlerin en iyisinin safir olduğunu iddia etmesi gibi önemli bilgi kirlilikleri dolaşmaktadır. Ekim yöntemi olarak safir ve DHI yöntemleri kişiye göre ayrı ayrı bazense iki yöntem birlikte kullanılmaktadır. Safir yönteminde, FUE yöntemiyle kökler alındıktan sonra safir uçlu kalemlerle köklerin kalınlığına ve uzunluğuna göre seçilen safir uçlarıyla önce kanallar açılır sonra bu kanallara kökler yerleştirilmektedir.
DHI yönteminde ise alınan kökler DHI kalemlerine tek tek yerleştirilir. Kökün kalınlığına ve uzunluğuna göre DHI kalem uçları seçilmektedir. Ekilecek alana kanal açılmadan kökler kanal açılmadan direkt nakledilir. Bazı hastalarda boşluğun çok olduğu alanlara önce safir kalemleriyle saç ekimi işlemi yapılır, sonrasında saç aralarına sıklaştırma için DHI kalemleriyle ekim yapılır. Yani iki yöntem birlikte kullanılabilmektedir. Bu iki yöntemin birbirine herhangi bir üstünlüğü yoktur. Özellikle seyrelmenin çok olduğu, aralara sıklaştırma yapılması gereken hastalarda, mevcut saçlara zarar vermemek adına DHI daha iyi bir yöntemdir. Boşluğun bariz olduğu ve büyük sayılarda ekim yapılması gereken hastalarda ise safir uçları daha avantajlı olmaktadır. Yöntem seçimine doktor ön görüşmesinde karar verilmektedir.
Yanlış: “Saç ekiminde komplikasyon riski yoktur”
Saç ekimi, küçük cerrahi işlemler grubundadır. Bu nedenle tüm cerrahi işlemler gibi potansiyel yan etkileri, komplikasyon riskleri vardır. Bu risk, ekim yapılan merkezin sağlık kurumu olup olmamasına ve ekimi yapan kişilerin yeterli tecrübe ve birikime sahip olup olmamasına göre artmaktadır. En yaygın görülen yan etkiler enfeksiyon ve nekrozdur. Enfeksiyon genelde steril olmayan yerlerde görülen bir yan etkidir. En sık steril olmayan ve kişiye özel malzeme kullanılmayan merkezlerde enfeksiyon riski bulunmaktadır. HIV, hepatit gibi enfeksiyonlar farklı hastalara bulaştırılabilmektedir.
Nekroz ise uygun yöntem kullanılmayan merkezlerde kanalları açarken bölgedeki dolaşımın bozulmasına sebep olarak oluşan kısmi kangren tarzında bir durumdur. Çok ciddi nekroz vakalarında ciltte çökmeler görülebilmektedir. Hastalarda bazen çok ciddi düzeltme operasyonlarına ihtiyaç doğuracak kalıcı hasarlara varan sonuçları olabilmektedir.
Yanlış: “Tıraşsız saç ekimi herkes için uygundur”
Tıraşsız ekim özellikle sosyal hayata erken dönüş için büyük avantaj sağlaması nedeniyle herkes tarafından istenilen bir yöntemdir ancak maalesef her hasta tıraşsız ekime uygun değildir. Tıraşsız ekimin en büyük dezavantajı bir ekim seansında limitli sayıda ekimin yapılabiliyor olmasıdır. Boşluğu fazla olanlarda eğer tıraşsız ekim yapılması gerekiyorsa tekrarlı birçok seans yapılması gerekmektedir.
Yanlış: “Gideceğim herhangi bir merkezde saç ektirme işlemimi doktor yapar”
Saç ekiminde birçok merkezdeki en büyük handikap işlemi yapan kişilerin doktor olmak bir yana, sağlık personeli dahi olmamasından kaynaklanmaktadır. Birçok merkezde ön görüşmelerin doktor ile yapılıp işlemin doktor tarafından yapılmaması önemli sorunların başında gelmektedir. Genelde hastalar işleme geldiklerinde doktoru görmezler. Hastanın hiç bilmediği teknisyenler tarafından ekim işlemi gerçekleştirilmektedir. Özellikle yurtdışı hastalar için bu durum ülkemiz adına güven sarsıcı bir durum oluşturmaktadır. Operasyon olunacağı zaman hastaların hangi tekniğin kullanılacağını bilmesi gerektiği kadar işlemi kimin yapacağını da bilmesi gerekmektedir. Bu nedenle işlemin baştan sonra doktorun kontrolü altında yapılması çok önemlidir.
Yanlış: “FUE yöntemi, DHI ve safir gibi bir ekim yöntemidir”
Saç ekiminde en çok kafa karıştıran konulardan bir tanesi de FUE yönteminin ekim yöntemi sanılmasıdır. Aslında FUE yöntemi bir kök alım yöntemidir. Yani saçlar FUE yöntemiyle alınır, safir ya da DHI yöntemleriyle de ekilir.
Saç ektirme fiyatları
Peki saç kimi fiyatları ne kadar diye merak ediyor olabilirsiniz. Saç ektirme fiyatları, işlemi yapacak uzmanın ve işlemin uygulanacağı merkezin fiyat politikasına göre değişkenlik göstermektedir.
Saç ekimi yorumları neler?
Saç ekimi yorumları incelendiğinde memnun lanlar kadar pişman olanlara da rastlamak mümkün. Bunda kişinin fizyolojisinin yanında uygulama farklılıkları veya beklentiler de neden olabiliyor. Aşağıda Ekşi Sözlük‘teki saç ektirenlerin yorumlarından bir örnek bulunuyor. Yazar deneyimiyle alakalı şu şekilde önerilerde bulunmuş:
“ben ocak ayında ektirdim saçımı baya baya iyi oldu. gençleştim baya (36 yaşındayım)
saç ektirdiğim yeri söylemeyeceğim çünkü bu konu hakkında deli gibi paralar dönüyor.
ben sadece bu konuyla alakalı bi kaç şey söylemek istiyorum.
1-ektirmek istiyorsanız en yakın zamanda ektirin.ama illa bir dönemde ektirmek istiyorsanız kış başı ektirirseniz, haziran ayında yazın güzel saçlarla girebilirisiniz.
2-mutlaka donör önemli. hatta bence bu işin %80 ‘i donörün kalitesi. finans falan hikaye arkadaşlar ben hiçbir ilaç kullanmadım. zaten eken arkadaş bu işin %80’ i donör, %10 ilaç , %10 ekenin kaliteli iş çıkarması dedi.
3-bi kere ektirdikten sonra öyle mi olacak falan diye kafaya takmayın, hatta size takılan arkadaşlara koca bir siktir çekebilirsiniz (6 ay sonra ooo kardeşim saçların güzel olmuş diyecekler)
4-mümkünse ekimden sonraki iki günü full yatın kafanıza enjekte edilen sıvı çıksın şişmeleri ortadan kaldırın
5-ilk iki günden sonra kabuk dökülmesini bekleyeceksiniz. zaten kabuk dökme işleminden sonra rahat rahat gezebilirsiniz.
6-mutlaka saçınızı eken kişiyle samimi bir ilişki kurun ve donörle alakalı samimi fikrini öğrenin. eğer donör çok iyi değilse arka ve yanlardan aşırı kök alımı yaptırmayın. üstte saçım olacak diye saçkıran varmış gibi dolaşmanın alemi yok.
son olarak; ektirdiğiniz yer neresi olsun tahsilden (estetisyenliği çok büyütüyorlar) ziyade eken kişinin tecrübesine odaklanın. çünkü ne kadar tecrübeli olursa o kadar rahat oluyor ne kadar rahat olursa da yapılan iş kendini gösteriyor.(1. madde ile çelişiyormuş gibi görünebilir ama iyi donörü mahveden insanlar da var bu konu önemli olduğu için söyledim.)”
2022 yılında yapılmış diğer yorumlardan birkaç örnek de şöyle:
- “5. günümdeyim, hiç ağrım olmadı ama dayanamadığım bir kaşıntım var, çıldırmak üzereyim artık. dokunmamak mümkün değil, sürekli kaşıntı var. allahını seven bir yol göstersin ne yapayım?
- “dün itibari ile istanbulda yaptırdığım işlem. operasyonum ağrısız ve gayet güzel geçti. sonuçları sizin ile paylaşacağım.
edit:saç ekiminin üzerinden 1 hafta geçti. ilk 2 3 gün ense üzerine yatmak çok güçtü, gerçekten acı vericiydi.saç ekiminin yapıldığı alandaki kabuklar pul pul yavaş yavaş dökülüyor. bunların dışında saç yıkamasını oldukça hassas gerçekleştirmekte fayda var. 3 gün sonra kabuk dökme işlemini gerçekleştireceğim.ilerleyen editlerde görüşmek üzere.
edit2:3 ay 24 günlük bir süre zarfı geçti.saçlarımda kabuk dökme,şok dökülme gibi evreleri atlatalı 1-2 ay oldu.şu anki süreçte saçlarımın bir kısmı uzadı ve uzamayan kısımlar ise şok dökülmeler yaşadığım bölgelerdi.o bölgelerde şu an minik minik çıkan saç kökleri filizlenme evresinde.telefon ile bir görüşme gerçekleştirdim ve asıl uzamanların 6. ayda peak yani zirve yapacağını öğrendim.elimi saçlarıma attığımda kesinlikle o minik saçları ve çıkan yeni saçlarımı rahatlıkla hissediyorum.bunun dışında 10. günden beri biotin ve saç için özel bir şampuan kullanıyorum.ilerleyen editlerde görüşmek üzere.”
- “bir arkadaş ektirdi. hatta ekim sonrası işe de geldi ben olsam gelmezdim yüzünde morluklar var ve saçlar tahmin ettiğiniz gibi. gözleri bile şişti. ama şu an 3 ay geçti şok dökülme bile olmadı. ekim yapıldığı gerçekten belli değil. inanılmaz sık.. tabi tepede açıklık yoktu önlerden saç çizgisi yine korunmuş ama o çizginin her iki yanından 4 cm kadar keldi. her gün bakıyorum takipteyim.”
Kaynaklar:
Saç Ekim Uzmanı Dr. Mesut Tomo
Dr. Burak Tuncer
Dr. Mahmut Alan Kaya
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: