“Sağlıklı ilişki nasıl olur?” sorusunun cevabı kadar yanlış ilişkinin belirtileri de çok. Örneğin kıskançlığın sevgiyle ilgili olmaması gibi. Bir ilişkinin temel unsuru güven olmalıdır. Kıskançlık ise sevgiyle bağdaştırıldığında ortaya önemli bir hata durumu çıkar. Çoğu uzman, kıskançlığın güvensizlik, çarpık ilişkiler yaşayan çevre ve çocukken şahit olunan olaylarla bağlanacağını ancak sevgiyle bağdaştırılması gerektiğini savunur.
Sağlıklı bir ilişki çok zor olmamakla birlikte, aşırı özveriden uzaklaşılmalı, çiftlerin daha zaman geçirmesi ve bir problem varsa bizzat birbirilerine ifade edilmesiyle ilerlenmelidir. Klinik Psikolog Serkan Elçi, ilişkilerde sağlıklı iletişim için yapılması ve yapılması gereken detaylar konusunda tavsiyelerde bulunurken, önemli bilgilere de dikkat çekti.
Paylaşımsız ilişki depresyon sebebi
İlişki esnasında ilgi ve şefkat göstermeyen, beğeni ve düşüncesini paylaşmayıp kişisel bir şekilde yaşayan bir insanla ilişki oldukça güçtür. Paylaşımsız bir iletişim sağlıksız olacağı için kişiyi depresif bir ruh haline taşır. Bu sebepten de kişinin sadece eşi değil tüm dünyaya karşı bakış açısında karamsarlık oluşur. Bu sebepten tarafları ilişkide tutan en önemli motivasyonun ne olduğunu bilmek birinci kuraldır.
Çocuk doğduktan sonra yeni bir dönem başlar
Yanlış ilişki belirtilerin biri de çocuğun ilişkiyi kesinlikle kurtacağı düşüncesidir. İlişkilerin dönemleri vardır ve her zaman bu dönemler esnasında atılacak adımlar önemlidir. Hayat anlam arayışları içerisinde başka bir insanı büyütmektir. Bu sebepten aileler bir zaman sonra çocuk duygusunu tatmak isterler. Çocuğun 1 ile 5 yaşında olduğu dönemleri evlilik açısından da zorlayıcı olur. Bu bakıma erkeklerin kötü alışkanlık yöneliminde artış olur. Mesela kumar eğilimi, ilişkisinde kaybettiklerini tam olarak ilgisiz yerden kazanma çalışması oluşturuyor.
Erkeğin geçmişte kalan çok iyi iletişim, arkadaşlık ve aile ilişkileri var ise bu ihtiyaç doğmaz. Aynı zamanda da kadın tarafı açısından da bu dönem oldukça yıpratıcı. Bu dönemde de erkekler eşlerinin gönlünü hoş tutmalı ve ona karşı empatili olduğunu bir şekilde göstermeli. Aynı zamanda saygı duyduğunu hissettirmeli.
İlişkilerde fazla özveriden uzaklaşın
Özverili olmanın sorumluluğu fazla almak anlamına geldiğini bilin. Fakat fazla özveriden de kaçınmak gerek. Böylece kişiyi de işe dahil eder ve bencilliğe kaçmadan ben diyebilme olanağı oluşturursunuz. Keza ilişkilerdeki taraflardan bir kendisini kötü hissettiğinde yakın ilişkileri de kötüleşebilir. Özverili olmak güzeldir lakin bencilliği de yüksek noktada törpülemek gerekmektedir.
Çocuk evde gördüklerini gelecekteki ilişkisine yansıtır
Son dönemlerde birçok çocuk aile içindeki problemin ne şekilde çözüldüğünü görürse, kendisi de örnek alarak ilerlemekte. Bu sebepten de çocuğun aile ortamında ne varsa ilerleyen dönemlerde kendi evinde de aynı olaylar yaşanabilir. Bu yüksek bir ihtimal. Fakat bu durum değişimi olabilir ve insan adım attıkça kontrol altında tutulur.
Başkalarından tavsiye almak doğru değildir
“Sağlıklı ilişki nasıl olur?” sorusunun peşinde olanlar, ilişkisinin iyi yürüdüğünü düşündükleri kişilerden akıl almayı düşünebilirler. Fakat karşı taraftan alınan fikir aslında onun kendi yaşantısı üzerindeki fikirler üzerinden alınmış olunur. Başka bir insanın kafa yapısı ile aktarılan bir düşünce, sorun yaşayan çiftlerin yapısına uyumlu olmayabilir. Bu sebepten başka bir akıldan tavsiye almak doğru olmamakta.
Eşlerin birlikte geçirdiği zaman artmalı
İlişkilerdeki temel unsur güvendir. Güven çok çeşitlilik bir kavram olmakla beraber farklı kategorilerde de ayrılır. Sadakat, ekonomik veya anne baba olarak güven duymakla örneklendirilebilir bu durum. Bu gibi temel durumların yanı sıra eşler birlikte oturup vakit geçirmelidir. İçilen kahve ve edilen sohbet sayesinde ilişkilerin daha iyi yürütülmesi sağlanır.
Kıskançlık sevgiyle bağdaştırılmamalı
Kıskançlığın da ilişkilerdeki bir diğer sorun olduğunu vurgulayan Klinik Psikolog Serkan Elçi, “Günümüzde sıkça karşılaşılan hatalardan biri olan kıskançlığı sevgiyle bağdaştırma düşüncesi oldukça yanlış. Kıskançlıkların sebebi güvensizliğe, çarpık ilişkiler yaşayan çevreye ve çocukken şahit olunan olaylara bağlanabilir fakat asla sevgiye bağlanamaz. Kıskançlık, yaşayan kişinin sorunudur, kıskanılan kişinin sorunu değildir. Dolayısıyla ‘kıskandırıyorsun’ demek yerine ‘kıskanıyorum’ demenin daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra tabii ki kıskançlık düşünce olmaktan çıkmışsa, çok net ve somut bir sadakatsizlik veya başka bir sorun varsa hukuki yollara başvurularak ilişki ayrılmakla sonuçlandırılabilir.” ifadelerini kullandı.
Kıskançlık ilişkilerdeki önemli sorunlardan biridir. Günümüzde de sıkça karşılaşan hatalardan biri kıskançlık sevgiyle bağdaştırılması. Yani bu düşünce çok yanlış. Belli bir dönem sonra güvensizlik ve özgüven sorunlarını pekiştireceği için bu tarz bir yaklaşım benimsenmemeli.
Mutlu evlilik için adımlarınıza dikkat edin
Mutlu bir evlilik kıskançlıkla değil, paylaşımcı ve çiftlerin birlikte hareket etmeleriyle mümkün olur. Dolayısıyla özverili ve paylaşımcı olmakla birlikte yuvanızı çok daha sağlıklı bir hayata kavuşturabilirsiniz.
Kaynaklar:
Klinik Psikolog Serkan Elçi
“Sağlıklı ilişki nasıl olur?” içeriğimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör