“Sahurda süt içmek tok tutuyor” bilgisini veren uzmanlar, bu mucizevi besinin içeriğinde bulunan 40’tan fazla yararlı maddeye dikkat çekiyor. Sütün sahurda tüketilmesi halinde, uzun süreli tokluk hissi vereceği için faydalı olacağını da belirten uzmanlar, sütün bu etkisini protein oranının yüksekliğiyle açıklıyor.
Sütün içindeki kalsiyum kemikler ve dişler için çok faydalı. Süt, güçlü kemik yapısı için vücudun gereksinim duyduğu kalsiyum miktarının birçoğunu karşılayabiliyor. Kişilerin, özellikle de kadınların kemik yapılarını güçlendirmesinde çok büyük yararı olan süt, yaşlılık döneminde kemik sağlığıyla ilgili sorunları da engelliyor. Kemik erimesi yaşamamak için süte güvenmek yanlış bir seçim olmaz.
“Kalsiyum diş çürüklerini önleyebilir”
Öte yandan sütteki kalsiyum sayesinde diş çürükleri de önlenebilir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılması bu açıdan da çok önemli görülüyor. Sütün içindeki yüksek değerli besinler saç hücrelerini yenileme özelliğine de sahip. Dolayısıyla süt tüketimi saçın sağlıklı ve hızlı uzamasında da faydalı.
Yapılan araştırmalara göre, süt tüketimi sayesinde bazı kanser türlerinde özellikle kalın bağırsak ve prostat kanserlerinde riskin azaldığı da görülüyor. Bununla birlikte de süt ile beslenen çocuklarda kalsiyumun yağ yakıcı özelliğinden dolayı kilo kontrolünün daha iyi olduğu saptanmış ve obezite sıklığında da azalmalar gözlenmiştir. Bütün bu detayların tamamı da aslında sütün hayatımızın her dönemine çocukluk çağı itibariyle ne denli etki edebildiğini göstermiş oluyor.
Sahurda süt içmek tok tutuyor
Ramazan ayında süt tüketiminin önemini vurgulayan Prof. Dr. Neriman İnanç, “Bir bardak süt 5 saat tokluk hissi verir. Sahurda süt tüketimi çok önemli” uyarısı yapıyor.
Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Neriman İnanç, sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesini önerdi. Bir bardak sütün 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirten İnanç, oruç tutanlara sahurda süt içmeleri tavsiyesinde bulundu.
“Midenin boşalma süresini uzatır”
Prof. Dr. Neriman İnanç, “Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı olur, hem de vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasını destekler. Bilim insanları, insan bünyesinin acıkma ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor, bir bardak sütün midenin boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğunu belirtiyorlar” diye konuştu.
İnanç, süt şekeri laktozun açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olduğunu, bileşimindeki yağın da midede uzun sürede kalarak tokluk duygusu sağladığını ifade etti. Sütün Ramazan’da sıcak havalarda terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına da destek olduğunun altını çizdi.
Kilonuzu kontrolü için sütlü tatlı
Uzun süreli açlığın bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden olduğuna ve Ramazan sonunda genellikle kilo alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Neriman İnanç şöyle konuştu:
“Ramazan ayında kurulan geleneksel sofralarımızda uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini yükselten şerbetli hamur tatlılarının yer aldığını görüyoruz. Sahurda içtikleri bir bardak sütün dışında tatlı tüketmek isteyenlere az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıları tercih etmelerini öneririm. Bu gibi tatlılar kalsiyum ihtiyacımızın karşılanmasına yardımcı olur ve Ramazan süresince kilo almamızı engeller.”
Faydalı bir bilgi daha: Süt vitamin deposu
Süt, mucizevi içeriği sayesinde tam bir vitamin deposu. Sütün içeriğindeki vitaminler neredeyse her şeye iyi geliyor. Bu önemli vitaminler şöyle:
A vitamini: Göz sağlığına faydalı.
B vitamini: Hafızayı güçlendiriyor, sinir hücrelerini onarıp koruyor.
C vitamini: Hastalıklara karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
D vitamini: Kemik sağlığını koruyor, kemik ve iskelet sistemini güçlendiriyor.
E vitamini: Hücrelere zarar veren maddelere karşı savaşıyor. Alzheimer’a karşı etkin bir koruyucu.
K vitamini: Kanın pıhtılaşmasını da sağlıyor.
Kaynaklar:
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği
“Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı?” başlıklı haberimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: