Salata tüketirken tamamen sağlıklı bir beslenme modeli izlediğinizi düşünebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında kilo verme ve form tutmak isteyen insanların tek başında ana öğün şeklinde tükettikleri salatlar, tok tutucu yapısıyla öne çıkıyor. Fakat burada dikkat etmeniz gereken detaylar var!
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, salatanın içeriğinden dolayı besleyici ve tok tutucu olması gerektiğini belirterek, ana öğün tüketimlerinde et, tavuk ya da peynir gibi besinlerin de lazım olması gerektiğini vurguluyor. Salata tüketirken bazı noktalarda aşırıya kaçılmasının diyetinizi baltalayabileceğini ve belirten Ertan, salatalardaki gizli tehlikelere karşı 9 önemli uyarıda bulundu.
Salata tüketirken sosları abartmayın
Salatınıza eklenebilecek zeytinyağında ölçü her zaman dikkate alınmalıdır. Salata tabağınızın büyüklüğüne göre yağınızı eklemelisiniz. Çünkü ölçüyü açtığınız zaman salatanın kalorisi de yükselir. Ayrıca salatanın tamamen yağsız tüketimi de tok tutucu özelliği azaltır. Bu nedenle salata tüketirken az da olsa yağ eklemelisiniz.
Dışarıda bu ayrıntıya dikkat edin
Dışarıda salata tüketirken mutlaka sosu masaya istemeli ve kendiniz eklemelisiniz. Aksi hali soslarla birlikte lezzeti de arttırmak için softa şekeri ilavesi olabilir.
Tek çeşit salata tercih etmeyin
Tek çeşit salata ana öpün olarak değil, ana öğüne destekleyici olarak yenmeli. Keza tek başına yeşil salatan oluşacak bir öğün gün içerisinde sizi acıktıracaktır. Ayrıca bağışıklığınızın güçlü olması için alınması gereken protein, kalsiyum, vitamin ve minerallerden sizi mahrum bırakacağından bağışıklık düşmesine de sebebiyet verebilir.
Ana öğün şeklinde tüketimi gerçekleşecek salatının içeriğinin et, tavuk ya da peynir, kurubaklagil, ceviz, fındık tarzında besinlerle desteklenmesine önem göstermelisiniz. Fakat salatada bu ürünleri kullanırken de aşırıya kaçmamanız, yüksek kalori almanızı engeller.
Salatanızda meyveyi abartmayın
Salata içerisine eklenen meyveler lezzet bakımından iyi olsa da kalori artışı da sağlayacağı için aşırıya kaçılmamalıdır. Mesela, ana öğün olarak tüketilen et, kurubaklagil ya da peynir içerikli zengin bir tabak, salatada bir porsiyona denk gelecek şekilde oluşturulmalıdır.
Güvendiğiniz yerlerde salata tüketin
Temizlik bakımından yeterli olmayan yeşillikler, barındırdıkları bakteri ve mikroplardan dolayı besin zehirlenmesi, ishale dek birçok sağlık sorununa sebebiyet verebilir. Temizliğinden emin olamadığınız yerlerde salata tüketmemeye özen gösterin.
Mutlaka sirkeli suda bekletmelisiniz
Salatanın yıkanmasından tutup da doğranmasına kadar en önemli noktası temizliğidir. Bu sebepten salata malzemelerini yeşillikleri akan suyun altında yıkamak ile kalmayın. Gözle görülmeyen mikroplardan arınması adına sirkeli suda en az beş dakika beklemelisiniz. Bu da 1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke eklemenizle de mümkün hale gelebilir.
Kesme tahtasına dikkat etmelisiniz
Salata malzemelerinin doğranması için kullanılan kesme tahtasında, çapraz riskine karşı dikkatli davranmalısınız. Sebze ve çiğ et için kullanılan kesme tahtalarınızın ayrı ayrı olması bu riskin azalmasını ve hatta hiç olmamasını sağlamış olur.
Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayıp saklarken dikkat!
Sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra saklamak onların çok hızlı bozulmasına sebep olabilir. Çünkü sebze ve meyvelerin üzerlerindeki kendi ürettikleri ve bozulmalarına engel olacak bir tabaka devrededir. Bu tabaka yıkandığı zaman ortadan kalkar. Ancak büyükşehirde yaşayan ve özellikle çalışmakta olan kişilerin hızlı salata oluşturma ipuçlarına ihtiyacı olur.
Bu sebepten de sebze ve meyveler yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı ve ardından uygun hafif alan kaplarda 3-4 gün saklanmalıdır. Bu sayede yıkanmış sebzelerin çok iyi kurutulmuş olmasına da dikkat edilir ve daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturursunuz. Sıcak ve soğuk havalar açısından vazgeçilmez bir besin seçeneği olan salata sayesinde diyet düzeniniz çok daha sağlıklı bir ilerleyiş edinmiş olacaktır.
Kaynaklar:
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: