Sigarayı bırakmak, içen herkes için aslında bir gereklilik. Çünkü sigara, ağızla başlayıp tam olarak akciğerlerde bulunan damarlara kadar uzanan sayısız sağlık sorunun baş tetikçisidir. Uzmanlar, sigara bırakıldıktan sonra vücutta yaşattığı olumlu gelişmelere dikkat çekerken, bırakma döneminin 3 ay sonrasında efor kapasitesinin arttığını vurguluyor. Nefes alma ve verme dengesi kolaylaşıyor ve tat ile koku alma duyularında gerçekten kuvvetli etkiler yaşanıyor. Kişinin sigara bırakma sonrasında kendini daha güçlü ve dayanıklı hissettiği ortaya çıkmıştır.
Dahiliye Uzmanı Yard. Doç. Dr Ayhan Levent, sigara bırakma aşamalarına dair önemli bilgiler ve değerlendirmelerde bulundu.
Sigara halk sağlığı için büyük bir sorun
Sigara tüketimi evrensel bir sorundur ve bu sağlık açısından da büyük bir tehlikedir. Özellikle içeriğindeki nikotin ve diğer maddelerin insan üzerinden fiziksel olduğu kadar psikolojik bağımlılığı arttırıcı kapasiteleri çok yüksektir.
Sigara içinde 4 binden fazla kimyasal madde var
Sigara içerisinde sayısız kimyasal madde bulunuyor. Arsenik, karbon monoksit, siyanür, kadmiyum, naftalin, kurşun ve nikel gibi yaklaşık 4 bin üzeri zararlı madde bulunmaktadır. Sigara içimi ilk an itibariyle toksit maddeler ile diş ve diş minesine yapıştığı için çürüme ve ağız kokusuna sebep olur. Bunun dışında sigara dumanına doğrudan maruz kalan insanların da nefes borucu ve akciğer sağlığında değişimler gözlenmektedir. Düzenli sigara kullanımı akciğerlerde iltihaplanma oluşturur.
Sigara damar tıkanıklığı sebebi
Sigarada LDL kolesterolün artmasını sağlayan bir işleyiş var. Fazla LDL kolesterolü damar duvarlarına yerleştiği için kan damarlarını daraltarak damar tıkanıklığını pekiştirir. Dolayısıyla kalp krizi, damar tıkanıklığı ve inme gibi problemler açığa çıkar. Bununla birlikte kanın oksijen içeriğini azaltır ve hafıza zayıflamalarını da pekiştirir. Haliyle sigarayı bırakmak kalp sağlığını korur.
Kemik ve cilde zarar veriyor
Kemik içerisinde bulunan mineral yapı sigaranın etkisiyle bozularak güçsüzlük ve kırıklara sebep olabilir. Bunun dışında kolajen üretimi de azaldığı için elastikiyet kaybı ve kırışıklıklar da oluşarak erken yaşlanma olur. Sigara tüketimi üreme sağlığına da zarar ver. Erkeklerin sperm sayısı ve kalitesini azaltarak kısırlık ve iktidarsızlığı oluşturur. Bunun dışında sigara içen kadınların düşük, erken doğum ve bebeklerinin yapısal anormalliklerin görülme riski artar.
Türkiye’de 100 kişi sigara yüzünden hayatını kaybetti
Her sene dünya genelinde 6 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişi sigara dolayısıyla hayatını kaybediyor. İçerisinde 90’dan fazla kanserojen madde bulunduran sigaranın tüketimi halinde akciğer, dil, ağız ve dudak kanseri gibi kanser çeşitleri gözüküyor. Üstelik akciğere bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır.
Sigarayı bırakmak için geç kalmadınız!
Sigara zararları ile daima ön planda olan, bağımlılık pekiştirici bir maddedir. Bu sebepten de en iyi olan şey sigarayı en baştan denememek olacaktır. Sigara bırakılması ve kişilerin bu sıkıntıdan kaçınmaları açısından da en birincil korumada bu hedef olmalıdır. Yani sigara bırakma dönemi sonrasında vücutta neden olacak değişimler olabilir. Peki sigarayı bıraktıktan sonra kişiyi neler bekiyor?
Sigarayı bıraktıktan üç ay sonrası efor kapasitesi artacağı için çok daha sağlıklı bir nefes alış verişiniz olacak. Tat ve koku duyuları artacak ve bunun dışında da kalp damar hastalık riskleri de en aza düşecek. Kronik bronşit, amfizem gibi solunum yetmezliğine sebep olacak akciğer hastalıkları da yarıya düşecektir. Son olarak sigarayı bırakmanızın beş sene sonrasında birçok önemli kanser türleri riskini de aza indirmiş olacaksınız. Sağlık ve güzel bir hayat açısından sigara uzak durulması gereken bir maddedir. Bu doğrultuda adımlarınızı atmalı ve hayatınızdan sigarayı çıkarmalısınız. Unutmayın ki kesinlikle geç kalmadınız, aksine sigarayı bırakmak adına şimdi tam zamanı!
Sigarayı bırakma yolları
Sigarayı bırakmak veya azaltmak için nikotin sakızı, elektronik sigara, nikotin bantları, sigarayı bırakma ilacı gibi yöntemler denense de aslında en etkili yöntemler zihnin ve idarenin kontrolü olsa gerek. Hipnoterapi veya Allen Carr’ın yöntemi gibi ekstra bir ilaca veya nesneye ihtiyaç duyulmayan yöntemler var. Allen Carr’ın Sigarayı Şu Anda Bırakın adlı kitabı, sigara içmenin tamamen algılamaya ilgili olduğunu, algılama şeklini değiştirinde sigaranın da kolayca bırakılabileceğini söylüyor. Bu yöntemle dünyada 150’den fazla merkeziyle bugüne kadar yaklaşık 20 milyon kişiye sigarayı bıraktırdığı söyleniyor.
Kaynaklar:
Dahiliye Uzmanı Yard. Doç. Dr Ayhan Levent
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: