Birçok depresyon belirtisi hayatımızın normali de olabilir. Ancak mevsimsel depresyon kendini ziyadesiyle belli ediyor. Mevsimsel depresyonun belli bir türü olmamasıyla birlikte, uzmanlar bu depresyonun kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görüldüğüne dikkat çekiyor.
Mevsimsel depresyondaki en önemli belirti ise artmış uyku ihtiyacı, gündüz ağırlık hissi, yorgunluk ve halsizlik gibi etkiler. Bunun dışında cinsel isteğin azalması ve hamur ile tatlı gibi kan şekerini yükselten yiyeceklere yönelme de bu depresyonun ve aynı zamanda kilo almanın habercisi.
Uzman Psikolog Sera Elbaşoğlu, mevsimsel depresyon hakkında önemli bilgiler verirken, bu depresyonun türsel olmadığına da değiniyor. Tam olarak açık bir sebebi olmasa da sonbahar ve kış mevsimlerinde yani daha kısa günlerde gözüken bu depresyon, farklı belirtilere yol açıyor. Ayrıca uyku hormonu melatonin ile mevsimsel depresyonun bir ilişkisi olabiliyor. Gün ışığının insan üzerinde birçok fizyolojik etkisi olduğu için de bu tarz tetikleyici unsurlar kendisini gösteriyor.
Kadınlarda daha sık görülür
Mevsimsel depresyonun iki türü bulunmaktadır. Birincisi sonbahar sonundan ya da kış aylarının başında başlayan ve yaz aylarında hafifleyen, ikinci ise az yaygınlığı olan, ilkbahar sonları ya da yaz başı gibi başlayan bir türdür. Hastalığın belirtileri her yıl benzer zamanlarda gelmekte ve yine benzer zamanlarda da hafifleyip iyileşebilmektedir. Genellikle de yetişkinlikte başlayan bu depresyon türü kadınlarda erkeklere kıyasla çok daha fazla görülür.
Bu belirtileri dikkate alın!
Mevsimsel depresyonun en yayın semptomu artmış uyku ihtiyacıdır. Bunun dışında da gündüz ağırlık hissi, halsizlik, baş ağrısı ya da fiziksel sorunlar da bu depresyonun belirtileri arasındadır. Düşünceyi toparlayamama ve odaklanma sorunları, kaygılı ve mutsuz olma, haz alamama ve hamur işi ile tatlı yeme isteğinin sürekli artışı da önemli depresyon belirtileri arasında.
Güneş ışığı semptomları azaltabilir
Bahsettiğimiz iki türlü semptoma sahip olan depresyonun tedavi sürecinin genelde farklılık gösterdiği söylenebilir. Güneş ışığı alma, semptomların azalmasına katkı sağlayacaktır. Bu noktada doğal gün ışığının düzenli bir şekilde alınması depresyon tedavisinde yardımcı olur. Bunun dışında da antidepresanlar da bir nevi iyi gelebilir fakat bu süreç uzman bir ruh sağlığı doktoruyla yönetilmelidir.
Mevsimsel depresyon hastalık olarak kabul edilmeli
Mevsimsel depresyon ya da depresyonun her türü için kişinin kendisinin bizzat yapabileceği birçok şey olabilir. Ki bahsettiğimiz belirtiler kişiyi hareketsiz kılmaktadır. Günlük etkinlik düzeyini minimuma indirme eğilimi de oluşturur. Zorunda olmadıkça da bir şey yapmak gerçekten zor.
Bu sebepten de bazen insanlar depresyon durumunda sorumlulukları yürütemez hale getirir. Fiziksel yorgunluk, isteksizlik, haz alamama gibi semptomlar açığa çıkmakla birlikte bunun öncelikli olarak bir hastalık olduğu ve kişinin kendi yapısı ya da normalin olmadığını idrak etmesiyle durumun değişebileceği belirtilebilir. Değişmeyeceğini düşündüğünüz bir şey için çabalamak elbette ki anlamsız olacaktır.
Günlük rutinleri uygulamak önemlidir
Depresyonla mücadelede öncelikle günlük rutinler önemli bir şekilde uygulanmalıdır. Ki diş fırçalaması, banyo yapma gibi kişisel bakımların aksatılması bu depresyonun habercisidir. Bu gibi kaybedilen günlük rutinlere planlı ve ölçülü aşamalarla geri dönüş yapmak önemlidir. Bozulan yemek düzeninizi sağlığa kavuşturmak, aktivite miktarınızı arttırmak ve tekrarlayıcı olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak sizi depresyondan da uzaklaştıracaktır.
Bu önerilere dikkat edin
Bütün bunların dışında mevsimsel depresyondan kurtulmak adına gün ışığını muhakkak kullanmalısınız. Bunun dışında da hareketleriniz sınırlı olmamalı. İletişim ve dengeli beslenme de önemlidir. Mevsimsel depresyon tedavisi diğer hemen tüm psikiyatrik hastalıklarda olduğu gibi çoklu alanlara müdahale gerektirdiği için esasında insanın karmaşık ve inceliklerle dolu doğasıyla da alakalı olmaktadır.
Majör depresyon nedir?
Beynin işlevlerindeki bozulmanın ve düzensizliğin sonucu duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde de bozulmaların ayyuka çıkmasına majör depresyon adı veriliyor. En az iki hafta süren bu duygu durumunda; kilo kaybı, iştahsızlık ya da çok yeme, halsizlik veya enerji kaybı, uykusuzluk veya aşırı uyku, odaklanmada zorlanma, suçluluk duygusu vb. başlıca belirtiler arasındadır.
Kaynaklar:
Uzman Psikolog Sera Elbaşoğlu
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör