Tükürük bezi tümörü, baş boyun bölgesinde görülen tümörlerin yüzde 3’ünü oluşturuyor. Baş boyun bölgesi tümörleri ise vücutta kendini gösteren tümörlerin yaklaşık yüzde 2-3’üne tekabül ediyor. Tükürük bezi tümörleri erken evrede fark edildikleri için de cerrahi müdahaleye açık oluyorlar.
Kitleler genel olarak kulak önü ve çene altında şişlikler ile kendini gösterir. Daha ileri evrelerde ise çene hareketlerinde kısıtlılık görülür. Yüz felci, yüzde uyuşma, yutma zorluğu gibi durumlara da yol açabilir. Bu sebepten dolayı da erken dönem tedavisinin önemi çok fazladır. Keza bu sayede olası büyük sıkıntıların önüne geçiş mümkün hale gelir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Doç Dr. Levent Renda, tükürük bezi kanserleri ve bu kanserin tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgilerde bulundu.
Genel olarak kulak önü tükürük bezlerinde tümör görülüyor
Tükürük bezi tümörlerinin yüzde 80’i kulak önü tükürük bezleri yani parotis bezinden kaynaklanmaktadır. Parotis bezinden kaynaklı tümörlerin de aslında yüzde 80’i iyi huylu tümörler olmaktadır. Türkiye’de bu hastalık ortalama 1/2000 kişide görülmektedir. Diğer tükürük bezi tümörleri de nadir görülür ve sıklıkla da çene altı tükürük bezlerinden ve dil altı tükürük bezlerinden kaynaklı bir durumla ortaya çıkarlar. Bu iki bölgede görülen tümörlerin kötü huylu olma potansiyeli çok daha fazladır. Daha nadir olarak da yumuşak damak, sert damak ya da yutak bölgesindeki küçük tükürük bezlerinde de tümör gelişimleri kendini gösterebilir.
Ameliyat sonrası ek tedavi ihtimali
Tükürük bezi tümörlerinde ameliyat sonrasında ek tedavi gerekliliği kendini gösterebilir. Öyle ki USG veya Mr-CT gibi görüntüleme yöntemleriyle kitle hakkında fazla bilgi sahibi olunarak, kitlenen alınan ince iğne aspirasyon biopsisi ile tanı konulmaktadır. Bu sayede de ameliyat sonrasında da ek tedaviye gerekli olunup olunmayacağına dair bir tanı anlaşılabilme ihtimali vardır. Ki ameliyat sonrasında yüzde uyuşukluk ya da kısmi felç durumları da olabilir. Çok daha nadir olarak da kalıcı yüz felci kendini gösterebilir. Çene altı ve dilaltı tükürük bezi ameliyatları sonrasında ise bazen kısa süreli yutma zorlukları da kendini gösterebilir.
İyi huylu tükürük bezi tümörü kansere dönüşebilir mi?
İyi huylu tümörlerin büyük bir kısmının tedavisi cerrahi yöntemle sağlanmaktadır. İyi huylu tümörlerde ameliyat tercihinin ana sebebi ilerleyen dönemlerde kötü huylu tümörlere dönüşme riskini ortadan kaldırabilmektir. Kulak önü bezi tümörlerinde, tükürük bezi yüz siniri üzerinden sıyrılmaktadır. Bu sebepten dolayı da bu tarz tümörlerde başarı, cerrahın tecrübesi ile birebir doğru orantı kurmaktadır.
Tükürük bezi tümörü ameliyatı sonrasında da yüz kısmında uyuşukluk ya da kısmı felç durumları olur. Biraz önce de belirttiğimiz gibi nadir de olsa kalıcı yüz felci durumları da kendini gösterir. Böyle durumları düzenli bir sağlık kontrolü işleyişiyle sürdürebilir, daha sıkı bir kontrol süreciyle de destek alabilirsiniz.
Ameliyatta boyun bölgesi de temizlenir
Bu tarz bazı kötü huylu tümörlerin tedavisi esnasında aynı zamanda boyun bölgesinin de temizlenme durumu kendini gösterebilir. Bu tümörlerde kanserli hücreler boynun lenf damarlarına sıçrama potansiyeli de görebilir. Böyle durumların hastaya ameliyat sonrasında radyoterapi ya da kemoterapi önerme ihtimalleri var.
Tükürük bezi tümörlerinin tedavisi sonuçları son derecede başarılı olabilir. Ki yaşam kalitesi de bu süreci bu sayede önemli bir noktaya taşıyabilmekte. Böyle bir işleyiş için dediğimiz gibi belirtilerin kendini gösterdiği an ilgili uzmana başvurmakla birlikte yön alması mümkün. Bu sayede de yaşam kaliteniz ve sağlıklı bir düzende ilerleme imkanınız da sürekli olarak artış göstermiş olur.
Kaynaklar:
Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: