Dr. Gülay Özgön, kanser tanısının hemen ardından yapılacak tümör karakterine göre profilleme testi ile öğrenilecek tek bir mutasyonun bile onkoloğun tedaviye olan tüm bakış açısını değiştirebileceğine dikkat çekti.
Dr. Gülay Özgön, kanser tanısı almış hastaların mutasyonlarının incelenmesi ile tedavi sürecinin nasıl hazırlanması gerektiği hakkında ayrıntılı bir yol haritası çizilebileceğini belirtti. Özgön, “Hekimlerimize kanser tanısının hemen ardından tümör karakterine göre profilleme testi talep etmelerini öneriyoruz. Tümörü tanıyıp, hangi özellik ve değişikliklere sahip olduğunu bilip tedavinin bu bilgiler doğrultusunda planlanması sonuçları değiştirebiliyor. Profilleme ile öğrenilecek tek bir mutasyon bile onkoloğun tüm bakış açısını değiştirmesini sağlayabiliyor” dedi.
Tümör karakterine göre yapay zeka destekli analiz süreci
Tümör profilleme testlerinde, Illumina tabanlı Yeni Nesil Dizileme (Next Generation Sequencing – NGS) yöntemi kullanarak Roche ve Illumina testlerinden yararlanılıyor. Raporlama, yapay zekâ ile programlanmış olan analiz süreçleri sonucu oluşturuluyor. Bu analiz süreçleri ile hastanın mutasyonuna özgü akıllı ilaçlar ve immunoterapiye uygunluk kararı veriliyor. Patoloji ve genetik uzmanları, moleküler biyologlarla birlikte tedavi olasılıkları ile ilgili değerlendirmelerini oluşturuyorlar.
“Genetik veriler tedavinin her adımında kritik önem taşıyor”
Dr. Gülay Özgön, tümör profilleme testlerinin Şubat 2021 tarihinden beri yapılmakta olduğunu ve son 1 yıl içerisinde 500 hastaya çeşitli paneller ile bu testlerin yapıldığını söyledi. Tümör profilleme testlerinin özgüllüğünün yüzde 100 olduğunun altını çizen Özgön, “Genetik veriler kanser tedavisinin her adımında kritik önem taşıyor. Erken tanı aşamasından tedavinin planlamasına kadar her süreçte genetik verilerden yararlanan onkoloji uzmanlarımız ve cerrahlarımız, bizimle sürekli iletişim halindeler. Bu güçlü paylaşım sayesinde bireyin yararı için çok verimli iş birlikleri yapıyoruz” dedi.
Ailedeki kanser hikayesine dikkat!
Dr. Gülay Özgön, aile bireylerinde kanser hastası olan, kendisinin de bu riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyen herkese kalıtsal kanser tarama testi yapılabileceğine dikkat çekiyor. Özgön, “Birey, eğer kansere yatkın bir genetik yapıya sahip ise doktor kontrollerini düzenli bir şekilde ayarlayarak, kanserde erken teşhis ile hayatını kurtarabilir” dedi.
Kaynaklar
Dr. Gülay Özgön
“Tümör karakterine göre tedavi dönemi başlıyor!” başlıklı haberimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: