Vertigo belirtileri kişiye kendi etrafında dönüyormuş gibi hissettiren baş dönmesi rahatsızlığı olarak öne çıkar. Vertigonun bilinenin aksine hastalık değil, bazı hastalıkların belirtilerinden biri olduğu da vurgulanır. Ki çoğu uzman da iç kulak, göz ve iskelet – kas sistemindeki organizasyonun iç kulak bağlantılarından kaynaklı bozulması sonucunda da vertigonun ortaya çıktığını belirtmektedir.
Vertigo şikayetiyle başvuran insanların öncelikli olarak bir kulak, burun, boğaz hekimine görünmeleri gerekmektedir. İşitme ve denge testi yapıldıktan sonra da odyolog tarafından önerilen egzersizler titiz bir şekilde uygulanmalıdır. Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan, vertigo hakkında önemli bilgiler verirken, bu hastalığa dair tavsiyelerde de bulundu.
Vertigo hastalık değil, bazı hastalıkların belirtisidir
Dengesizlik sıkıntısıyla kliniklere başvuruda bulunan hastaların önemli bir kısmının şikayetleri içerisinde vertigo yer alır. Vertigo, etraf döner tarzındaki bir baş dönmesi sıkıntısıdır. Halk arasında da bilinen aksine vertigo bir hastalık değil, bazı hastalıkların belirtisidir aslında. Bu noktada da denge iç kulak, göz ve iskelet – kas sistemi üzerine bir kurulmuş duyudur. Dengesizlik ise bu üçgenin herhangi bir yerinde yaşanmakta olan problemi işaret eder. Yani kaynak bu noktalardadır.
Vertigo belirtileri varsa detaylı inceleme şart
Vertigo problemi geniş bir anatomik ve fizyolojik bölgeyi ilgilendirdiği için altında yatan sebebin bulunabilmesi adına detaylı sorular ve incelemeler hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Yani her dengesizlik şikayeti vertigo olacak anlamına gelmez. Sersemlik hali, yürümede zorlanma, göz kararması ve bazen bu duruma eşlik eden sendeleme, düşme ve bayılma gibi yakınmaların her biri dengesizlik olarak tanımlanabilir elbette.
Aslında bu sıkıntılar etraf döner tarzda bir baş dönmesi yani vertigodan farklı yakınmayı işaret ediyor. Bu sebepten de farklı organ ve sistemlere bağlı hastalıklardan da kaynaklanabileceği için mevcut sınırların çok iyi belirlenmesi de şarttır. Bireyin sıkıntısını net olarak anlamak ve dengesizlik süreçlerinden hangisini yaşadığını tespit etmek hastalığın isminin konulabilmesi açısından da çok önemlidir.
Vertigo hastalığı iç kulak ile bağlantılıdır
İç kulağın başın hareketleri ile ilgili bilgileri göz ve iskelet – kas sistemine göre göndermekle yükümlü olduğunu bilmelisiniz. Eğer ki iç kulak görevini doğru yaparsa, gözler başın yeni pozisyonuna göre yeniden konumlanabilecektir. İskelet – kas sistemi ise gerekli kasılmalar ve gevşemeler sayesinde vücudun dengede kalmasına katkıda bulunur. Bu sistemin bozulmasıyla iç kulak ve bağlantılarından kaynaklandığı taktirde vertigo meydana gelecektir.
Baş dönmesi sayısız hastalık belirtisidir
Şunu unutmayın ki vertigo yakınmasına sebep olan ana etkilerin başında baş dönmesi gelir. Pozisyona bağlı baş dönmesi yani toplumdaki ismiyle kristal oynamasıdır. Özellikle ayakkabı bağlamak için eğildiğinizde, yatakta sağdan sola dönerken ve başın pozisyonu değiştiğinde hissettiren bir baş dönmesidir. Bu da kulakta dolgunluk, çınlama ve işitme kaybına da eşik ederek baş dönmesi meydana getirir. İç kulaktaki sinir enfeksiyonunda, yakın zamanda geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası ve tarafa yatışta rahatlama hissinin olduğu etraf döner tarzda bir baş dönmesi yaşanır.
İşitme testleri muhakkak yapılmalı
Vertigo şikayetleri olanlar öncelikle bir Kulak, Burun, Boğaz (KBB) hekimine görünmelidir. Hekim muayenesi sonrasında odyolog tarafından sırasıyla işitme ve denge değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bazı denge problemlerine işitme kaybının da eşlik etmesi, kapsamlı işitme testlerinin oluşmasını sağladı. Yani işitme testi burada çok önemlidir. Vertigo yakınmaları durumunda muhakkak ki tüm işitme testlerinin eksiksiz yapılması şarttır.
Egzersizler ihmal edilmemeli
Meniere hastalığında bazen beslenme alışkanlığı değiştirilmeli. Bunun dışında da egzersizler de asla ihmal edilmeli ve sağlıklı bir yaşam için düzenli bir spor tablosu oluşturarak uyum sağlamalısınız.
Kaynaklar:
Dr. Öğretim Üyesi Didem Şahin Ceylan
Türkiye Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Vertigo belirtleri nelerdir? Vertigo neden olur? konulu içeriğimizin yanı sıra bu içerik de ilginizi çekebilir: