Vertigo nedir ve vertigo hastaları için 10 öneri

Vertigo nedir sorusu ise kafaları karıştırıyor çünkü her 100 kişiden üçünde vertigo olduğu biliniyor.

Vertigo nedir ve nasıl çözebilirim diye merak mı ediyorsunuz? Yerin ayağınızdan kayma hissi ve mide bulantısından bıktınız mı? Kulağınızdaki basınç ya da işitme kaybı hissi hayatınızı mı karartıyor. Bu korkunç etkilere sebep olan vertigo hastalığına iyi gelen birkaç şey mevcut.

Bu şikayetler her 100 kişiden üçünde ortaya çıkan vertigonun sıklıkla yol açtığı sorunlardan birkaçı. Vertigo nedir sorusunun cevabı ise belirtileri kadar rahatsız edici. Basit ve yalnızca birkaç saniye süren kısa süreli ataklar da görülebilirken saatlerce ve hatta günlerce devam edip gündelik hayatta ciddi problemler oluşturabilecek kadar dahi ağır ataklar yaşanabiliyor. Bu durum o kadar yoğun yaşanabiliyor ki hastalar sürekli başı dönecek endişesiyle sokağa çıkamıyor, evde bile tek başınayken tedirgin oluyor. 

Vertigo nedir diye merak mı ediyorsunuz?
Vertigo nedir diye merak mı ediyorsunuz?

Vertigo çoğunlukla kulak kristallerinin yerinden oynamasıyla oluşsa da yine de birçok etken vertigoya sebep olabiliyor. Yazları çalışma temposunun hafiflemesi ve tatillerle birlikte psikolojik olarak rahatlama, vertigo görülme sıklığını azaltıyor. Fakat yine de dikkatli olmakta fayda var zira yaza özgü kimi faktörler bu hastalığı tetikleyebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez vertigo nedir sorusunu cevapladı ve bu hastalığa karşı alınabilecek 10 önlemi anlattı. 

Vertigo nedir ve neden olur?

Günlük hayatta çoğu insan vertigo nedir bilmeden bu hastalığın sebep olduğu etkilerden hasar görüyor. Genellikle kulak kristallerinin yerinden oynaması sebebiyle oluşan vertigo, hastalıktan muzdarip kişilerde baş dönmesi, işitme kaybı ve mide bulantısı gibi belirtiler gösteriyor. Vertigo nedir öğrendik ama ne yapacağız diyorsanız aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

10:00-16:00 arası güneşte kalmayın 

Çok sıcak hava iç kulak sıvılarını azaltarak vertigoyu tetikleyebilir. O sebeple özellikle güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında olabildiğince dışarıya çıkmayın. 

Bolca su için 

İç kulaktaki sıvı dengesi açısından bol bol su tüketmek çok önemli. Bu nedenle susamayı beklemeden bolca su içmeyi ihmal etmeyin. 

Deniz ve havuza girerken dikkat!

Su içindeyken yapılan kimi ters hareketler kulak sağlığına olumsuz etki edebilir. Mesela suya hızlı bir şekilde atlamak veya taklalar atmak gibi hareketler kulak kristallerinin dökülmesine bağlı olarak vertigoya zemin hazırlayabilir. Aynı şekilde yazın tercih edilen tekne gezileri altta yatan iç kulak hastalığını tetikleyebiliyor. Öte yandan dalışlara da dikkat etmek gerek. Atmosferik basınç artarak migren hastalığını tetikliyor, bu da migrenöz vertigoya sebep olabiliyor. 

D vitamini mühim

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki D vitamini eksikliği ile vertigo arasında bir ilişki var. Dr. Feyzi Elez D vitamini eksikliğinde kırılganlığın arttığı uyarısında bulunuyor ve ekliyor: “Yaz ayları D vitamini düzeyinin en yüksek olduğu aylar. Bu nedenle D vitamini alabilmek için günün uygun saatlerinde güneşten yararlanın. Dilerseniz D vitamini takviyesi de alınabili. Hele ki kalsiyum içeren gıdalardan faydalanmayı ihmal etmeyin” diyor. 

Uzun süreli araç kullanımından kaçının

Aşırı yorgunluk kadar araç kullanma stresi de iç kulak hastalıklarını tetikleyenler arasında. Çünkü uzun süre hareketli görüntüleri takip etmek denge sistemini zorladığı gibi konsantrasyonu da bozuyor. Dolayısıyla mola vermeden uzun süre araç kullanmaktan kaçının, mümkün olduğunca sık sık mola verin. Özellikle araç ve deniz seyahatine çıktığınızda yanınıza mutlaka ilaç alın.

Stresi kontrol altına alın 

Vertigoya karşı stres yönetimini sağlamak da oldukça önemli. Stres bilhassa iç kulaktaki damarlarda etkili. Strese bağlı damarlarda oluşan daralmalar, iç kulakta sıvı basıncını değiştirip vertigoya neden olabilir.  

Kalsiyum önemli

Kalsiyum içeriği yüksek olan peynir, yoğurt ve süt üçlüsünün tüketimini artırın. Araştırmalara göre kalsiyum kristal yapısının daha sağlıklı olmasına katkı sunuyor. 

Yürüyüşleri akşam serinliğinde yapın 

Yürüyüş yapmak oldukça mühim zira bu aktivite denge rehabilitasyonu açısından önemli. Çoğunlukla akşam 30 dakika kadar yapılan yürüyüşlerin denge problemlerini çözmede etkili olacağını unutmayın. 

Kafeinli içeceklerin tüketimini azaltın

Kafein bulunan yiyecek ve içecekleri sınırlı oranda tüketmeye çalışın. Kafeinin bilhassa iç kulak basıncına olumsuz etki ettiği unutulmamalı. Aktif iç kulak hastalığınız varsa kahveyi haftada bir ya da iki kez tüketmeye özen gösterin. Öte yandan denge sistemini direkt etkilediği için alkollü içecekleri de sınırlı oranda tüketin. 

Bu deniz ürünlerini az tüketin 

Midye, karides ve kalamar gibi derin deniz ürünlerini ne kadar lezzetli olursa olsun sınırlı oranda tüketmeye çalışın. Bu ürünler içindeki ağır metaller, organik ve inorganik bileşikler sebebiyle çok tüketildiklerinde baş dönmesini tetikleyebilirler.

 

Kaynaklar:

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği

Daha fazla sağlık haberi için bizi takipte kalın: Sağlık Ajandası I Sağlık Haberleri

Kulakta en sık görülen 5 hastalık

Kulak ve çene bölgesindeki şişliklere dikkat!

Kulaklık kullanırken kulak sağlığını koruma yolları

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat!

 

 

 

YouTube video player

 

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version