Yaz aylarında sağlıklı beslenmeye özen göstermek şart çünkü sıcak havanın gelmesiyle birlikte nem artışına bağlı olarak vücut ısısı da artmakta ve dolayısıyla bu duruma metabolizma da uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu sebepten de yazın sıcak havalarda yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artışlara denk gelinir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş ise, sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte artan terleme ve buna bağlı olarak su ve mineral kayıpları neticesinde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarının görüldüğünü vurgularken, bu aylarda sağlıklı beslenme ve ilgili önlemlere dair nokta atışı bilgiler sundu.
1. Yeterli ve dengeli beslenme
Yeteri miktarda ve dengeli beslenme düzeni yaşamın her döneminde muhakkak sağlığın korunması için esas alınmalıdır. Bu sebepten de bütün besin grupları yeteri miktarda tüketilmelidir. Bu noktada kahvaltı tabii ki en önemli öğündür. Özellikle yaz aylarında sağlıklı beslenme programı kapsamında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, yumurta ve taze sebze ile meyveler olmalıdır. Kafein içerecek içeceklerden çok az yağlı süt ve taze sıkılan meyve suları ya da ıhlamur gibi bitki çayları tercihiniz olmalıdır. Öğünlerinizde ise zeytinyağlı yemekler, ızgaralar ve beyaz et ağırlıklı tercihler yapılmalı. Ayrıca bol yeşillikle dolu bir salata da vazgeçilmeziniz olmalı.
2. Vitamin ve mineral alımını eksik etmeyin
Yaz döneminde bağışıklığı arttırmak adına vücudun yeteri miktarda vitamin ve mineralini arttırmak gerek. Bunun için de sebze ve meyve çeşitlerini yetir kadar tüketmek önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Bol yeşillik ile yapılan salataların tüketimi de işe yarar.
3. Yağlı yiyecek ve ağır hamur işi tüketiminden kaçının
Yaz aylarında sağlıklı beslenme düzeninde aşırı yağlı ve hamurlu yiyeceklerin yeri yoktur. Vücutta yorgunluk, baş ağrısı ve tansiyon problemini tetikler bu besinler. Bu sebepten de yağlı ve kızartılmış besinlerin tüketiminden özellikle bu aylarda kaçınılmalı. Yemekler ızgara, haşlama, fırında ya da buharda pişirilerek tüketilmelidir. Yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı da önemlidir. Ki zaten yiyecekler yağda kesinlikle kızartılmamalıdır. Enerji oranı yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlılar ve dondurma gibi tatlı besinler tüketilebilir.
4. Su tüketiminizi artırın
Yaz mevsimi terleme ile vücuttan daha fazla su ve minerali kaybının olduğu bir dönemdir. Bu sebepten yaz aylarında sağlıklı beslenmek için yeterli miktarda sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yaşamın her döneminde de yeterli sıvı ve sıvı tüketimi sayesinde vücuttaki toksitlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için günlük en az 2.5 litre su içilmesine dikkat edilmelidir. Yaz döneminde çay ve kahve tüketimi su yerine kesinlikle geçmez. Bu sebepten bu tarz ürünlerin tüketiminin az olmasına da dikkat edin. Sıcak aylardaki vücudun sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran ve bol sebze tüketimi de önem taşır.
5. Besin zehirlenmelerine dikkat edin!
Yaz aylarının besin zehirlenmelerinin yaşanması bakımından da çok büyük risk oluşturduğu bilinir. Keza yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Çabuk bozulan et, yumurta, süt, balık gibi besinler kesinlikle açıkta bekletilmemelidir. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına da muhakkak dikkat edilmelidir.
6. Geç saatlerde yemek yememelisiniz
Yaz aylarında havanın geç kararması farklı bir rehaveti de beraberinde getirir. Bu da akşam yemeklerinin geç saate kalmasına sebep olduğu için sindirim sıkıntıları ve enerji harcanması açısından sıkıntılara sebep olur. Dolayısıyla akşam yemeklerini mümkün mertebe erken saatte yemeye özen göstermelisiniz.
Kaynaklar:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Yaz aylarında sağlıklı beslenme konulu içeriğimizi faydalı bulduysanız aşağıdaki içerik de ilginizi çekebilir: