Yazın hamilelik daha mı zor? Havalar ısındıkça tatil planları yapanlar mutlu olsa da hamilelerin aklında farklı sorular oluşabilmektedir. Özellikle de seyahate çıkmanın, şehirden uzaklaşmanın tehlikeli olabileceğini düşünen anne adayları sıkça ‘’Nelere dikkat etmem gerek?’’ ya da ‘’Neler yasak, neler serbest?’’ gibi sorular sormaktadır. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İnci Öz ise yaz hamileleri için altın değerinde öneriler paylaştı.
Anne olmaya hazırlanan her gebe kadının yaz aylarında çektiği zorluk biraz daha farklı olabilir. Fakat buna karşın küçük bir tatil yapma fikri bile gebelerin daha huzurlu ve bir nebze de olsa rahatlamış bir pozisyona ulaşabilmelerini sağlayacaktır. Bu noktada da tatil için neler yapılmalı, yaz hamileleri nelere dikkat etmeli kısa kısa paylaşmak istiyoruz. Böylece altın değerinde olan bu öneriler sayesinde yaz aylarında da rahat ve keyifli bir gebelik dönemi geçirmeniz mümkün olabilir. Tabii bu tavsiyelere kulak verirken doktorunuzun fikrini almayı, öncelikli olarak onun tavsiyelerini uygulamayı ihmal etmeyin.
Yazın hamilelik için tüyolara mı ihtiyacınız var?
- Tatil için 3 ya da 4 saati aşacak olan yolcukları tercih etmemelisiniz. Çünkü bu yolculuklar biraz yorucu olabilir. Uzun süreli araç yolculuklarında muhakkak kısa kısa molalar verilmelidir. Bu molalarda da araçtan inilmeli ve yürüyüş yapılmalıdır. Hamileler için ayakların hareket ettirilmesi çok önemlidir çünkü. Buna dikkat edip uygulamaya alacağınız bir araç yolculuğu gerçekleştirmelisiniz.
- Tatil için tercih edilecek ortam muhakkak salgın tedbirlerini ciddiye almış bir yer olmalı. Keza son bir buçuk senemiz salgının getirmiş olduğu tedbirlerle şekillendi. Özellikle de hamilelerin salgını kapmaması gerektiği için bu unsuru dikkate almalısınız.
- Hamileler için havuza ya da denize girmenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Bunun tam aksine faydası fazladır. Yüzmek gebelik esnasında yapılacak en önemli aktivitedir. Fakat kullanacağınız havuzun hijyenik olmasına, denizin de çok kirli olmamasına önem gösterin. Aynı zamanda da güneşin etkili olduğu çok sıcak saatleri de yüzme için tercih etmemelisiniz.
- Muhakkak kısa yürüyüşler yapmalısınız. Bunu ihmal etmeyin. Fakat yaz günlerinde serin olacak sabah ve akşam saatleri yürüyüş için ideal olacaktır. Yürüyüşlerinizi de hızlı değil, sakin ve aralarda dinlenerek yapmanız çok daha faydalı olur.
Yazın hamilelik daha mı zor? - Hamilelerin çok sıcak saatlerde dışarıda bulunmamaya özen göstermesi gerekir. Çünkü ani tansiyon düşüşleri gebelik açısından tehlike oluşturmaktadır. Bu yüzden serin saatler dikkate alınarak hareket edilmelidir.
- Yazın hamilelik yaşayanların bol sıvı tüketmesi çok önemlidir. Bol bol su tüketmelisiniz. Fakat kalorisi yüksek olan konsantre meyve suları, katkı içeren asitli ve alkollü içeceklerden uzak durulmasına önem göstermelisiniz. Zaten hamilelikte sigara ve alkol kesinlikle uzak durulması gereken içeceklerdir.
- Hayatın her döneminde olduğu gibi beslenme hamilelikte de çok önemlidir. Tatil sürecinde de temel olarak bol protein tüketilmesine dikkat etmelisiniz. Az karbonhidrat ve yağ alımına özen gösterilmelidir. Ekmek, tatlı, hamur işi, pilav, makarna ve fazla miktarlarda meyve, çikolata, dondurmadan uzak kalmakta daima fayda olacaktır. Tatil dönüşünde ise kısa süre içerisinde fazla kilo almak gebelik şekerini tetikleyebilir. Bol miktarda et, süt, süt ürünleri, yoğurt ve salata tükettiğiniz taktirde ise bebeğiniz sağlıklı olur.
- Tüm bunlarla birlikte en önemlisi de gebelik kontrollerinin tatil öncesi ve tatil sonrasında muhakkak yapılmasıdır. Tatil süreci boyunca bebeğinizin hareketleri de dikkat edilip takibe alınmalıdır. Herhangi bir farklılık, bebeğin hareketlerinde azalma varsa da tatil yerinde doktora kontrole gitmelisiniz. Böylece sağlıklı ve kontrol altında bir tatil dönemi geçirmiş olursunuz.
Kaynaklar:
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İnci Öz
Daha fazla Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilir, beğendiğiniz içerikleri siz de paylaşabilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Hamilelik uzun bir süreç ve bu dönemde hem anne hem de bebek sağlığı hakkında merak ettiğiniz birçok konu olacaktır. Bunlardan biri de hafta hafta hamilelik sürecinde bebektenki ve annedeki değişimler olabilir. Yazın hamilelik tüyoları hakkındaki içeriğimizi faydalı bulduysanız o halde bu içeriğimiz ilginizi çekebilir:
Hafta Hafta Gebelik – Hamilelik Haftaları Rehberi (40 hafta)