“Susuzluğa ne iyi gelir?” sorusunu yaz özelinde daraltırsak, içeceklerin yanı sıra birçok besin de karşımıza çıkıyor. Yaz sıcaklarında artışa geçen terleme sonucu vücuttaki sıvı kaybı hızlanmaktadır. Özellikle susuz kalınan sürenin uzaması halsizlik, baş ağrısı ve konsantrasyon gibi sorunlara yol açabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, hayat fonksiyonlarının sorunsuz devam edebilmesi için sıvı ihtiyacının, susamayı belemeden yerine konulmasının şart olduğunu belirtti.
Günlük 2-2.5 Litre (10 – 12 bardak) su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Binöz, bu özeni düzene dönüştürülmesini belirtiyor. Özellikle yaz aylarında artan soğuk kahve, çay ve gazlı içeceklerin tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor izlenimi verebilir.
Fakat tam aksi kafein içeren içerik tüketimi vücutta sıvı kaybına yol açmaktadır. Yaz meyveleri tüketiminde insülin direnci, hipoglisemi ve diyabet hastaları dikkatli olması gerekirken, aynı zamanda bu meyvelerin vücutta yağa dönüşeceği de göz önüne alınmalıdır. Peki besin olarak susuzluğa ne iyi gelir? Bu noktada yazın sıvı ihtiyacını karşılayacak 10 besin hakkında bahsederek ilerleyelim.
Salatalık
Salatalığın yüzde 95 oranında var olan su içeriğiyle vücuttaki sıvı kaybının karşılanmasına destek olduğu bilinir. Ayrıca folat, potasyum, C ve A vitaminlerini de içermesi kan basıncının düşürülmesini sağlamaktadır. Bu yüzden de tokluk etkisini yüksek tutan bu besinin yaz günlerinde tercih edilmesi ferahlatıcı bir his de oluşturacaktır.
Erik
Erik, glisemik indeksinin düşük, lif içeriğinin yüksek olmasından dolayı kan şekeri dengesi sağlanmasında ve diyet sürecinde hayli etkilidir. Aynı zamanda su içeriğinin de zenginliği ve gün içerisindeki sıvı ihtiyacınızı destekleyecek tokluk hissi süresini da artırır. Fakat eriğin tuzla tüketilmesi vücutta ödem artışını destekler. Bu sebepten de tansiyon hastaları başta olmak üzere çoğu insan eriği tuzsuz tüketmelidir.
Yoğurt
Yoğurtun su, protein, kalsiyum, fosfor ve riboflavin içeriği zengin bir içeriği var. Bu da sindirimin kolaylaştırılmasını destekler. Ayrıca içeriğindeki probiyotik bileşimi sindirimi kolaylaştırır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de etkili olan yoğurtun zengin su içeriği yaz sıcaklarında sıvı ihtiyacının karşılanması bakımından önemli bir alternatif.
Karpuz
Yazın susuzluğuna ne iyi gelir diye sorulduğuna karpuz cevabını vermemek olmaz çünkü karpuzun yüzde 90 oranındaki zengin su içeriği vücuttaki su dengesini korur. Tokluk süresinin uzamasına da yardımcı olur. Karpuzdaki likopen içeriği yüksektir ve bu sayede hücrelerin korunması ve toksinlerin atılması hızlanır.
Kavun
Kavunun içerisinde yaklaşık olarak yüzde 91 oranında su bulunmaktadır. Ayrıca yüksek potasyum, folat ve A vitamini içeriğiyle de yaz günlerinde sıvı ihtiyacının karşılanması bakımından Kavun alternatif bir besindir. Özgün aroması sayesinde salatalarınızda, smothielerinizde tercih edilebilecek bir besin olan kavunu günde belli bir porsiyon dahilinde tüketebilirsiniz.
Kabak
Kabak, yaz aylarında ağır yemek tüketmek yerine tercih edilmesi gereken önemli bir besindir. Yüzde 95’ su olan kabakla hafif ve farklı öğün alternatifleri oluşturulabilir. Zengin su içeriğiyle ağırlık kontrolü süreciniz destek alırken, sindiriminiz de kolaylaşacak ve kabızlık riski azalmış olacaktır. Kabakta lif, A, B6 ve C vitaminleri, folat, fosfor ve magnezyum kaynağı oluşmaktadır. Bu da vücutta denge ve su ihtiyacını karşılayacak bir etki oluşturur.
Çilek
Çilekte C vitamini zenginliği ve yüzde 91 oranında su bulunmaktadır. Zengin lif içeriği bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyerek sindirim sistemini destekler. Düşük glisemik indeksi kan şekerindeki ani dalgalanmalara yol açmadığından da günde 1 porsiyon tüketimi önerilir. Su içeriğinin yüksek oluşu da gün içerisinde kaybedilen sıvının yerine konmasını ve tokluk süresini uzatılmasını sağlar.
Şeftali
Şeftalideki zengin su içeriği günlük kaybedilen sıvının yerine konulmasında, iştah kontrolü ve kan şekeri dengesinin sağlanmasında etki gösterir. C vitamini içeriği de bağışıklık sistemini desteklediği için büyük önem taşır. Günde tüketilen 1 adet şeftali sayesinde vücuttaki sıvı dengesini kurabilirsiniz.
Marul
Marulda yüzde 95 oranında su mevcuttur. Marul tüketiminin arttırılması yazın vücudun kaybettiği sıvının yerine konulmasını desteklemiş olacaktır.
Domates
Vücuda su yapan yiyeceklerde geldik sonuncu maddeye. Domatesteki yüzde 95 oranındaki su ile yazın kaybedilen sıvının yerine konulması sağlanır. Ayrıca zengin antioksidan içeriği, A ve C vitaminleri sayesinde vücuttaki serbest radikallere karşı koruma sağlanarak bağışıklık sistemi desteklenir.
Kaynaklar:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
“Yazın susuzluğa ne iyi gelir?” başlıklı yazımızı faydalı bulduysanız bu içerik de ilginizi çekebilir: