Yemek pişirirken mutfakta keyifli vakit geçirmeyi herkes ister. Hatta kalabalık ailelerde mutfaktan çıkma durumunun mümkün olmadığını söylemek yanlış olmaz. Bu hususta son dönemde kendi ekmeğimizi bile kendimizin yapmaya başladığını göz önüne aldığımızda, mutfak içerisinde farkına varılmadan yapılan hataları bilmek gerekir. Çünkü bu hatalar ileri dönemlerde bel boyun ve herhangi bir bölgenizde ağrı olarak karşınıza çıkacaktır.
Yemek pişirirken yapılan bu hatalara dikkat!
Yrd. Doç Gamze Şenbursa, mutfaktayken yapılan önemli hatalar ve bu hatalara karşı alınacak basit önlemlere dair bilgiler verdi.
- Dikkat edilmesi gereken ilk unsur tezgah boyu olmalıdır. Çoğu insan tezgahta ya da ocağın başında uzun süre vakit geçirebilir. Hatta bunun farkına bile varmaz. Bu sebepten de tezgah boyu ideal ergonomik boyuta sahip değilse eğer belimiz başta olmak üzere tüm vücudumuzda orantısız bir yük binmiş olur. Bu sorunların önüne geçmek açısından da tezgah yüksekliği dirseklerimizden 5-10 cm aralığında, aşağıda olmalı.
- Uzun süre tezgah ya da ocak başında ayakta duruyorsanız eğer dengede durup durmadığınıza dikkat etmelisiniz. Genel olarak çoğu insan vücudunun bir tarafına yük bindirir. Bu da yanlış duruş olarak yorumlanan durumlar arasındadır. Ayakta dururken her iki ayağımıza eşit yük vermeye önem gösterin.
- Mutfak dolaplarından ya da buzdolabından herhangi bir şey alınırken yapılan büyük hatalardan biri de yüksek yerlere hızlı şekilde kontrolsüz olarak uzanma çabası. Ani uzanma ve eğilme durumlarından her zaman kaçınmak gerek. Yüksek raflardan bir şey alınacaksa eğer mutlaka ayağınızın altına bir yüksekti konulmalı.
- Mutfak içinde kontrolsüz bir hızla hareket etmek de farkında olmayan problemler oluşturur. Yani mutfak içinde vücudunuzu her zaman kontrol altında tutmaya özen gösterin ki, çok daha sağlıklı bir denge oluşturun.
- Ağır eşyalar kaldırmamaya çalışın. Çünkü çoğumuz damacana vb. türden eşyaları kaldırmanın sıkıntı olmayacağını düşünür. Fakat kontrolsüz bir güçle kaldırılan damacana ya da diğer ağır eşyalar, vücudunuzda ve özellikle de omurganızda ani bir kontrolsüz yük bindirecektir. Bu da ilerleyen dönemlerde ciddi sıkıntılar oluşturabilir.
- Yemek pişirirken ya da bir şeyleri çırparken çoğunlukla tek kolumuzu kullanırız. Fakat tek tarafa yönelmek yerine diğer taraftan da destek alın. Yani dengeli bir sağ ve sol kol kullanımı sizin daha sağlıklı sonuca ulaşmanızı sağlar.
- Sert ürünler kesecek ya da doğrama aşamasına geçeceksiniz eğer tuttuğunuz aparatı iyi kavrayın. Tam kavramadan yapılacak işlemlerde büyük zararlar meydana gelebilir. Bu durum kol, bilek, omuz yaralanmalarına da sebebiyet verir.
- Mutfak zemininizin kaygan olmamasına özen gösterin. Çünkü kaygan bir zemin her zaman sıkıntı arz edebilir. Bu tarz sıkıntıların önüne geçmek adına önleminizi şimdiden alın.
- Sürekli kullanmakta olduğunuz eşyalar ve ürünler hep elinizin altında olsun. Ulaşabileceğiniz bölgelere yerleştirin onları.
- Mutfak içerisindeki aydınlatmalar da çok önemlidir. Çünkü rahat görüş mesafesi sağlayacak olan aydınlatmaları tercih etmeniz sizin hareketlerinizin de rahat bir biçimde gerçekleştirmenizi sağlamış olacak. Böylece sıkıntısız bir yemek yapma aşamasına geçersiniz.
- Mutfakta yapılacak iş esnasında sürekli hareket halinde olmaya dikkat edin. Böylece venöz dolaşımınıza katkı sağlamış olacaksınız. Mesela müzik açıp dans ederek işleri halledebilir, böylece dolaşımınızın hızlanmasını da sağlarsınız.
- Mutfağınızı sürekli bir şekilde havalandırmaya bakın. Temiz hava her zaman oksijen anlamına gelir. Temiz ve oksijen dolu bir havada yapılan işler sayesinde kendinizi yorgun hissetmezsiniz. İş yarken de çok daha dinç ve sağlıklı bir şekilde ilerlersiniz.
Kaynaklar:
Yrd. Doç Gamze Şenbursa
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: