Yeni doğan sünnetinde zamanlamanın önemi çok büyüktür. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tural Abdullayev, bebeklerde kolik atakların 2. haftadan sonra başlamasından dolayı yeni doğan sünnetinin ikinci haftadan önce yapılmasının bebeğin iyileşmesi ve cerrahın daha verimli çalışması için faydalı olduğunu belirtiyor.
Yeni doğan sünneti, doğumu takiben ilk 28 gün içerisinde yapılan sünnete denir. İlk 28 günden sonra gerçekleşen sünnetler ise yeni doğan sünneti olmamakta, sadece lokal anestezi ile yapılan sünnet şeklinde tanımlanmaktadır. Yenidoğan sünneti için ideal olan zaman ize bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının olgunlaşmasını ve doğum stresini azalmasını beklemenin ardından 7-15 günlük süreçtir.
3 kilonun üzerindeki her sağlıklı bebek sünnet olabilir
Bebeklerdeki kolik atakların 2. hafta sonrasında başlamasından dolayı yeni doğan sünnetinin 2. hafta öncesinde yapılması bebeğin iyileşmesi açısından önemlidir. Ayrıca cerrahın da daha verimli çalışmasını sağlar. Motor gelişimin hızlı olması sebebiyle bebeklerde hareket her geçen gün artış gösterir. Bu sebepten de ilk 1 aydan sonra sünnet işlemi zorlaşır. Bebeklerin işlem esnasında çok hareket olmalarından dolayı da ellerini ve ayaklarını tutma gereksinimin meydana gelmesi de sünnet işleminin biraz zora girmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca 3 kilonun üzerinde doğan sağlıklı her bebeğin sünnet olmasında sakınca yoktur.
Hastaneden çıkar çıkmaz sünnet olmamalı
Şunu unutmamak gerekir ki hangi ameliyat olursa olsun temel olan cerrahi kurallara uyulması gerekir. Kimi aileler hastaneden çıkar çıkmaz sünnet talebinde bulunsa da ilk öncelik bebeğin doğduğu gün aşı olmasıdır. Hepatit B aşısının ilk dozunun bebekler doğduğu an yapılması gerekir. Normalde de cerrahlar aşılama sonrasında en az 7 ya da 10 gün beklerler.
Bu hususta da aşıdan hemen sonraki günlerde ameliyat yapılması iki farklı sorunu meydana doğurabilir. İlki aşının işe yaramaması, ikincisi ise yeterli bir bağışıklık oluşmama durumu. Ameliyat esnasında ve sonrasında oluşan ağrı, kan şekerinin yükselmesi, ameliyathanede üşüme gibi nedenler bağışıklık sistemini baskılar ve yeterli bağışıklık hücresi oluşumunu engeller.
Yeni doğan sünnetinde kanama ve enfeksiyon riski düşük
Yeni doğan sünnetinin faydaları günümüzde hızla duyulup benimsenmeye başladı. Bunun en büyük avantajlarından biri de genel anesteziye gereksinim duymadan, lokal anestezi ile yapılmasıdır. Yeni doğan döneminde yapılan sünnet ile ileri yaşlardaki sünnet işlemlerinin oluşturduğu psikolojik travmalar da bir nevi engellenmiş olunur. Yeni doğan döneminde yara iyileşmesi de hızlı olduğu için iyileşme döneminde enfeksiyonlara maruz kalınma riski azalıyor.
- Sünnet yapılması gereken durumlar
- Fimozis (Sünnet dersindeki ucun idrar akımına engel olacak biçimde dar ve kapalı olma durumları
- Sürekli tekrarlayan deri iltihaplanması
- Sünnet derisinin kistleri (Epidermoid kistler)
- Hidronefrorz (böbrek büyümesi) sıkıntısız. Sünnet, böbrek büyümesini geçirmese de idrar yolu enfeksiyonlarını azaltmaktadır.
- Sürekli tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
Sünnet yapılmasına engel durumlar;
- Prematüre doğan bebeklere sünnet yapılmaması gerekir.
- Düşük doğum ağırlıklı bebeklere de yapılmamalıdır.
- Lokal anestezik maddelere duyarlı bebeklere de yapılmamalıdır.
- Kanmanın durmaması ile alakalı bazı kan hastalıkları ya da ailede kanama ile seyir eden hastalıkların olması durumunda.
- Işın tedavisine ihtiyaç duyulan ve fizyolojik sarılık hastalığında.
- Penisin gömülü olması durumlarında
- Penisin aks anomalileri ve peniste görülen eğrilikler durumunda
- Sünnet sonrası doğru bakım önemli
Yenidoğan sünneti günübirlik bir işlem olmaktadır. Sünnet sonrasında da 2 saat içerisinde yara yeri kontrolüyle bebek taburcu edilir. Fakat sünnet sonrasında doğru bakım önemlidir. Sıklıkla bebekler 2 gün sonra banyo yapabilir, anneler de bu süreci kontrollü bir şekilde uygulayabilirler.
Kaynaklar:
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tural Abdullayev
Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: