Bebeklerde cilt kuruluğu her dönemde görülebilir ancak özellikle yenidoğan cildi çok daha hassastır. Dolayısıyla bebekler için kullanılacak olan cilt bakımı ürünleri parfümsüz, kokusuz ve boya gibi zararlı etkileri olacak kimyasal ürünler olmamalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Uzmanı Prof. Dr Nermin Tansuğ, yeni doğan bebeklere cilt bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Bebeklerde cilt kuruluğunu önlemek için cilt bakımı nasıl olmalıdır?
Yeni doğan bebeğin cildi olgun değildir ve bu yüzden de yetişkine kıyasla farklı özellikler taşır. Erişkin derisine göre daha kuru, nemi tutma kapasitesi daha az olan yenidoğan derisi, ince olduğu için de enfeskiyon ve toksin duyarlılığı taşır. Bu özellikler dolayısıyla da deri bakımı, dış etkenlerden korunmak ve derinin sağlıklı gelişimini desteklemek adına önem taşır.
Bebek cilt bakımı için bitkisel çözümler olduğu gibi nemlendirici kremler de mevcut. Ne olursa olsun bu tarz bebeklerde cilt kuruluğunu önlemeye yönelik bakım ürünlerini her zaman doktorunuza danışarak kullanın.
Bebek doğumundan sonra havlu ile kurulanmalı
Doğumda bebeklerin cildi, verniks kazeoza denilen peynirimsi bir madde ile örtülebilir. Bu madde, antioksidan ve su geçirmezlik özellikleri taşıyan fizyolojik bir bariyerdir. Kaygan olması da doğumu kolaylaştıracaktır. Mikroplara karşı koruma sağlaması ve yara iyileştirmesi etkisi olduğundan, doğum sonrasında tamamen temizlenmesine çaba göstermemelisiniz.
Doğum salonunda sıcak kuru havlulular ile kurulanmaları bebekler açısından yeterlidir. Verniks kazeoza doğumu izleyen süre içerisinde kendiliğinden kurur ve ortadan kaybolur. Fakat annede hepatit gibi enfeksiyon durumları varsa bebeğin hemen yıkanması gerekebilir. Bebeklerin doğumdan hemen sonra yıkanmaları ısılarının düşmesine neden olarak zarara sebebiyet verebilir. Isı düşüklüğü oksijen tüketimini arttırdığı için solunumun sıkıntısına neden olabilir. Dolayısıyla ilk banyonun doğumdan birkaç saat sonrası ve bebek stabilliğe ulaştığında yapılması gerekir.
Bebekler hangi sıklıklarda yıkanmalıdır?
Bebeğin evde göbek kordonu düşünceye kadar banyo yaptırılmaması önerilir. Göbek kordonunun ıslanması göbeğin düşmesini geciktirir. Bu da göbek enfeksiyonunu kolaylaştırır. Göbek düşünceye kadar cilt temizliğini sağlamak için bebek her gün ılık su ve pamuklu yumuşak bezler ile temizlenebilir. Göbek kordonunun düşmesinin ardından birkaç gün sonra banyo yaptırılabilir.
Banyo suyunun vücut ısısına göre ayarlanması ve oda ısısı da minimum 21 – 21 derece olması gerek. Bebek banyoya geçirilmeden önce suyun ısısı derece ile ölçülmeli ve öyle yıkanmaya alınmalıdır. Banyo süresi her bebek için 5 ile 10 dakika arasında olmalıdır. Bebeklerin haftada 2 ya da 3 kere yıkanması idealdir. Fakat sıcak mevsimler gün aşırı banyo yapılmasına engel olmaz. Sık sık banyo yapmak bebeklerde cilt kuruluğuna sebep olacağı için banyo sıklığı belli bir denge ve düzen içinde olmalı.
Bebeklerde cilt kuruluğu ve cilt bakımı için şampuan önemli
Şampuan seçimi bebekler açısından gerçekten önemlidir. Çünkü doğumdan sonra yüksek deri Ph’ı birkaç hafta içerisinde en erişkin değerine ulaşacak. Bu koruyucu asit tabaka vücudu mikroplara karşı koruyacaktır. Sabunlar derinin normalde hafif asidik ph’ı sını bozar ve koruyucu etkisini azaltır. Dolayısıyla önerilmez. Bu noktada boya ve parfüm içermeyen şampuanlar kullanılmalı. Bebeğin organik bir bakımla temizlenmesi her zaman deri hastalıklarının da önüne geçecektir.
Gerekli değerlerin üstünde veya altında kalan şampuan bebeklerde cilt kuruluğu gibi hasarlara sebep verebilir. Bu yüzden şampuan seçimi yaparken ürün içeriklerine dikkat etmeli. Konu hakkında her zaman doktorunuza danışabilirsiniz.
3-4 saatte bir bez değişimi
Bez dermaititi, idrar ve kakanın temas ettiği perine, kasık, uyruk ve kalça bölgelerinde oluşmaktadır. Islaklık deriyi daha geçirgen ve duyarlı hale getireceği için bebek bezi değişimlerine önem göstermelisiniz. Bez dermaitititinden korunmak için cilt ıslaklığının azaltılması, idrar ve kakanın cilt ile temasının en aza indirilmesi için bebek bezlerinin en az 3-4 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
Ayrıca cilt ıslaklığını azaltmak adına emicilik oranı yüksek hazır bezler kullanılmalıdır. Hava almayı engelleyecek kadar sıkı sarılan bezler sayesinde bebeğin cildindeki olası hasarın önüne geçilir. Fazlasıyla hassas olan bebeğin cildini idrar veya kakanın sebep olacağı ıslaktan kurtarmak bebeklerde cilt kuruluğunu engellemek için önemli. Böylece çok daha sağlıklı bir büyüme evresi geçişinde bebek ciltleri de koruma altında kalacaktır.
Kaynaklar:
Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Uzmanı Prof. Dr Nermin Tansuğ
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: