Zoom yorgunluğu da yeni normalle birlikte hayatımıza giren hastalıklar arasında. Çoğu kurum işlerini dijital platformlardan yürütmenin faydalarını gördü fakat bu faydaların yanında zararlar da mevcut tabii.
Salgın dönemiyle birlikte geride bıraktığımız süre, dijital platformların hayatlarımızda daha fazla yer edinmesine vesile oldu. Öyle ki eğitimden iş dünyasına kadar pek çok alanda dijital destek alınmaya başlandı. Uzmanlar ise kullanım kolaylığı oluşturan bu programların ekstra zihinsel çaba gerektirdiği için zihinsel ve bilişsel yorgunlukları pekiştirdiğini belirtiyor. Zoom yorgunluğu da bunlardan biri. Zoom üzerinden gerçekleştirilen görüşmelerin bireyler üzerinde yorgunluk oluşturacağı için kişinin mutlaka kendisine vakit ayırması ve somut etkileşimler oluşturması gerektiği öneriliyor.
Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal, sosyal ağların ve trend toplantıların, insan üzerinde zoom yorgunluğu gibi çeşitli yorgunluklar oluşturabileceğini belirtiyor. Özellikle de bu yorgunluklarla başa çıkma konusunda bir takım detayları göz önüne almanın önemini vurgulayan Ünal, bu konuda dengenin sağlanması gerekliliğini savunuyor.
Olumlu ve olumsuz etkileri var
Dijital platformların hayatımızda daha fazla yer edinmesi farklı çeşitlilikleri oluşturmuş durumda. Eğitim ve iş hayatında Zoom gibi uygulamalar video arama ve sohbet platformları, insanların evlerinin konforuna bağlı olarak birçok iletişim imkanına ulaştırmaktadır. Lakin bu platformların olumlu ve olumsuz etkileri de çok fazla.
Tek bir bağlantı ile uygulamaya rahat erişim sonrasında, iyi sonuçlar gözükse de insan etkileşimini ve iletişimini olumsuz yönde etkilemeler de mevcut. Keza bazı dönemlerde yüzler gizleniyor ve sadece sesleri duyma durumu olduğu için iletişimde dengesizlik durumu hakim olabilir.
Öğretmen ve öğrencilerde zoom yorgunluğu
Zoom programının yorgunluğu pekiştirici etkileri de var. Gün boyunca sayısız canlı video, derse katılmaktan kaynaklı hissedilen birçok değişik durumu tetikler. Zoom yorgunluğunun oluşumunda uzun bir süre aynı ortamda oturma durumu da mevcut ve bu da hareketsizliği pekiştirmektedir.
Fiziksel yorgunluk, boyun ve omuz ağrıları, bu bölgelerde oluşan sertlik, göz yolculuğu ve halsizlik durumlarına ek olarak dijital göz yorgunluğu belirtileri de ortaya çıkacaktır. Bu yorgunluk biçimleri öğretmen ve öğrencilerin zihinsel anlamda da başa çıkamayacağı bir duruma dönüştüğünden vücudun enerji sisteminde olumsuz sonuçlar gözleniyor.
Ekstra zihinsel çaba gerekliliği
Görüntülü iletişim biçimlerinde yüz ifadeleri, ses tonları ve vücut dili için çok daha farklı etkileşim biçimleri ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bunlar için ekstra enerjiler harcanıyor. Bu bakıma da zihinsel yorgunluğun fiziksel yorgunluğu pekiştirdiği gözlenmekte. Üstelik sadece Zoom ile sınırlı değil, birçok farklı uygulama da bu tarz sıkıntıları pekiştiren iletişim durumlarını oluşturuyor.
Kişilerde sohbet odaklanma zorluğu
Zoom yorgunluğunu tanımlayacak olursak eğer kaygı ve tükenmişlik gibi duyguların sanal platformun iletişim içi aşırı kullanımıyla ortaya çıkardığı sonuçlar olabilir. Kişiler sohbete odaklanma konusunda aşırı zorlanabilir. Son zamanlarda da zoom yorgunluğunun sıklıkla dillendirilmesindeki esas etmeni budur. Nasıl ki günlük yaşantımızda sürekli bir insanın suratına bakılması hem kişiyi hem de o insanı rahatsız edecekse, zoom gibi uygulamalarda da bu tarz odak zorlukları ortaya çıkabilir.
Yüz yüze iletişim ödül olarak nitelendiriliyor
Temel açıdan video görüşmeler daha fazla konsantrasyon gerektirmektedir. Çünkü sözlü olmayan işaretleri anlamak, ses tonu ve vücut diline göre yorumlamak gerekiyor. Fakat bunun yaşattığı olumsuzluk durumları karışık duygu yoğunluklarını pekiştirir. Bu sebepten de yüz yüze iletişim bu yorgunlukların tam tersi olarak nitelendirilebilir. Yapılan çoğu araştırma da zaten yüz yüze etkileşimlerim video bazlı etkileşimlere kıyasla beyindeki ödül alanlarının daha etkin olmasını sağladığını gösteriyor.
Zoom yorgunluğu kaygı ve odak yoksunluğuna sebep oluyor
Zoom yorgunluğu psikolojik olarak değil, fiziksel ve zihinsel açıdan da yaklaşılması gereken bir sıkıntıdır. Çünkü bu yorgunluğun insana etkisi üç koldandır. Bu tarz etkileşimler sonrasında kişide odak sorunu, kaygı artışı ve gerçek hayatına adaptasyon sıkıntıları oluşabilir.
- Zoom yorgunluğuna karşı neler yapılmalıdır?
- Zoom yorgunluğuna karşı yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir
- Zoom’da gerektiğinde bağlantı kesimi
- Sanal buluşma dışında kendinize zaman ayırmalısınız.
- Farkındalığı deneyimleme adına yoga, meditasyon ve egzersizler yapmalısınız
- Günlük rutin ilerleyişinize sadık kalmalısınız
- Toplantı öncesi notlarınızı alıp, o zaman içerisinde ilerlemek de önemlidir.
- Telefonunuzu sessizde tutmak zoom görüşmesi esnasında odak sorununu engeller
Bu tarz detayları uygulayarak dijitalleşen dünya içerisinde adımlarınızı çok daha sağlıklı bir biçime taşımayı başarabilirsiniz.
Kaynaklar:
Dr. Öğretim Üyesi Aylin Tutgun Ünal
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör